Bratislava: Študentská invázia do verejného priestoru mesta s projektom MUNISS

0
Bratislava hlavné mesto Slovenska (Autor: TASR)

Študentská medziuniverzitná súťaž MUNISS priniesla do Bratislavy novú skúsenosť. Nadhodnotou súťaže je, že mesto môže v krátkom čase získať a overiť nápady a pohľad mladej nastupujúcej generácie odborníkov na riešenie aktuálnych tém rozvoja mesta. Navyše, projekt dopĺňa participácia s verejnosťou. Študentky a študenti získavajú pohľad do štruktúry, fungovania a tém mesta a spoznávajú v širšom zábere možnosti svojho budúceho pôsobenia v rámci povolaní, ktoré rozvoj mesta ovplyvňujú.

Do súťaže sa zapojilo už 5 bratislavských tímov, ktoré budú začiatkom budúceho roka doplnené o študentov architektúry na Slovenskej technickej univerzite a Vysokej škole výtvarných umení.

Súťažnou úlohou pre bratislavské tímy je „Návrh konceptu Bratislavy ako dynamického študentského mesta využívajúceho potenciál vzdelávacích a kreatívnych inštitúcií na území mesta“. V rámci zadania si jednotlivé tímy mohli vybrať medzi troma riešenými územiami – Mlynská dolina, Mladá Garda a Kollárovo námestie. Ako vyplynulo z 1. workshopu v Primaciálnom paláci za účasti odborníkov z útvaru hlavnej architektky a Ústavu manažmentu STU, študenti si najčastejšie kládli otázky typu: „Je potreba viac športových alebo kultúrnych príležitostí? Ponúkajú verejné priestory možnosti relaxu či priestor na stretávanie sa? Je parter vysokých škôl v prepojení na verejný priestor dostatočne využívaný? Je atraktívny?“

V minulom ročníku priniesla téma „Obchodná ulica a verejné priestory“ nielen rad uchopiteľných nápadov, ale účastníci súťaže boli konfrontovaní s reálnymi možnosťami samosprávy na jednej strane a aktérov v území na strane druhej. Tento rok ide skôr o pohľad na situáciu hlavného mesta ako vysokoškolského centra a prehodnotiť práve očami študentov podmienky, aké ponúkajú vysokoškolákom ich budovy a verejný priestor. Podmienkou je vytvorenie interdisciplinárnych tímov v zastúpení budúcich architektov, dizajnérov, krajinárov, priestorových plánovačov. Hlavné mesto očakáva návrhy, ktoré prejdú diskusiou s pracovníkmi odborných oddelení na bratislavskom magistráte. Pôjde o spoluprácu vo vlastných radoch, pretože aktérmi a užívateľmi budúcich riešení v tomto projekte budú študentky a študenti v meste Bratislava. Výsledky súťaže budú známe na konci letného semestra, t. j. v máji 2019.

 

- Reklama -