Bratislava: Revitalizácia historického centra sa blíži ku koncu, vysádzajú sa stromy na Hlavnom námestí

0
Hlavná stanica v Bratislave (Autor: SITA)

„Archeologický výskum na Hlavnom námestí bol 7. 4. ukončený. Počas výskumu pri francúzskom veľvyslanectve sme našli dve stredoveké úpravy terénu z riečnych valúnov z 13. a 14. storočia. Pri japonskom veľvyslanectve sme zase našli barokovú kanalizáciu,“ povedal riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok Ivo Štassel. „Nálezy však nebránia novej výsadbe,“ dodal Ivo Štassel. Na oboch námestiach sa pred výsadbou začal archeologický výskum. Hlavné námestie a Františkánske námestie sú totiž súčasťou Mestskej pamiatkovej rezervácie a výskum bol preto potrebný. 

Na Františkánskom námestí je už obnova stromov v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy ukončená. Vysadených je desať hrušiek ozdobných, ktoré nahradili pôvodné brestovce západné. Podľa dendrologického posudku boli pôvodné stromy v zlom zdravotnom a statickom stave, pričom jednou z hlavných príčin bolo zabetónovanie koreňov počas dláždenia námestia.„Stromy nemali prevzdušnenú koreňovú misu, pôda bola zhutnená, korene sa nemali kam rozvíjať, počas dažďov tam stála voda a korene odhnívali,“ povedal Peter Bali z oddelenia životného prostredia a mestskej zelene. Stromy boli aktuálne vysadené tak, aby spĺňali požiadavky projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy, pričom okolo koreňového balu boli nainštalované prevzdušňovacie a zavlažovacie sondy, ktoré sú vedené v strednej časti jamy okolo celého balu a obidva konce sondy sú tak vyvedené na povrch do koreňovej misy. Cieľom týchto opatrení je zabezpečiť zdravý rast stromov. 

Revitalizáciu historického centra Bratislavy realizuje hlavné mesto SR Bratislava v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Súčasťou revitalizácie je obnova  desiatich poškodených stromov na Františkánskom námestí, ktoré nahradili mladé vzrastlé hrušky ozdobné. Na Hlavnom námestí sa zase vysádzajú mladé a vzrastlé štyri lipy malolisté. Celý projekt obnovy stromov na Františkánskom námestí a výsadba stromov na Hlavnom námestí je financovaný z 85 percent z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórska a štátneho rozpočtu SR. Celý projekt má byť zrealizovaný do apríla 2017. 

- Reklama -