Bratislava: Na aprílovom zastupiteľstve budú poslanci schvaľovať metodiku vyplácania kompenzácie pre vlastníkov reštituovaných bytov

0
Bratislava (Autor: TASR)

Hlavné mesto začalo od 1.1.2017 prijímať od vlastníkov reštituovaných bytov žiadosti o vyplácanie rozdielu medzi trhovým a regulovaným nájomným. Žiadosti, ktoré boli mestu doručené, sú nejednotné a výška nároku je odôvodňovaná rôznorodo. Z približne 300 doručených žiadostí bolo k 13 žiadostiam pripojené aj preukázanie výšky nároku znaleckým posudkom, ďalších 22 žiadateľov zaslalo znalecké posudky bez znaleckej pečiatky. Ďalších 180 žiadostí zaslala v mene svojich klientov advokátska kancelária bez údajov o konkrétnej výške požadovanej kompenzácie. Ostatní žiadatelia požadujú vyplácanie kompenzácií iba na základe odhadu podľa údajov z internetu (ceny nájmov v danej lokalite podľa ponuky realitných kancelárií a pod.).

Nakoľko hlavné mesto musí postupovať v súlade so zákonom o majetku obcí a efektívne a hospodárne nakladať s majetkom mesta, ako aj vyplácať rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným nediskriminačne, hlavné mesto vypracovalo metodiku vyplácania rozdielu medzi trhovým a regulovaným nájomným vlastníkom reštituovaných bytov. Metodiku vypracovali odborné útvary Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava najmä z dôvodu, že príslušná zákonná úprava je len rámcová a neobsahuje bližšie detaily určenia tohto rozdielu.

Táto metodika bola predložená mestskému zastupiteľstvu 30.3.2017. Vzhľadom k tomu, že tento bod poslanci na riadnom zasadnutí zastupiteľstva nestihli prerokovať, budú o ňom rokovať na pokračujúcom zastupiteľstve 26.4.2017. Akonáhle bude táto metodika schválená, mesto bude podľa nej postupovať a vyplácať vlastníkom reštituovaných bytov rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Tento rozdiel bude vlastníkom vyplatený aj spätne, teda od 1.1.2017. Hlavné mesto v tomto roku na to vyčlenilo dostatok finančných prostriedkov vo svojom rozpočte a svoju zákonnú povinnosť si chce splniť spravodlivo a efektívne. 

Hlavné mesto je zo zákona č. 260/2011 Z. z. povinné poskytnúť náhradné nájomné bývanie žiadateľom, ktorý na to majú právny nárok. Hlavné mesto má zároveň zákonnú povinnosť od 1.1.2017 vyplácať vlastníkom reštituovaných bytov rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným, a to až do doby poskytnutia bytovej náhrady oprávneným žiadateľom. 

- Reklama -