Bratislava: Mesto pokračuje s revitalizáciou Námestia slobody

0
Bratislava (Autor: TASR)

„Námestie slobody sa mení k lepšiemu a pokračujeme v jeho revitalizácii. Čistila sa fontána, chodníky, betónové múriky, odstraňovala burina, natierali sa lavičky, orezávali sa kroviny. Postupnou revitalizáciou chceme vrátiť život do tohto zanedbaného verejného priestoru,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Minulý týždeň sa skončilo s náterom 209 ks lavičiek na námestí, po ktorých bude nasledovať natieranie vyčistených betónových múrikov a stĺpov verejného osvetlenia.

Medzi prvými prácami bola séria tzv. zabezpečovacích a prípravných prác, ktoré obsahovali odstraňovanie buriny z plôch námestia a z vnútornej plochy fontány a tiež grafitov z kovovej skulptúry fontány, taktiež orez krovín či  čistenie odvodňovacích rigolov a chodníkov od lístia a ihličia. V rámci 1. etapy revitalizácie námestia sa plánuje ešte oprava existujúcej dlažby a chodníkov, dobetónovanie chýbajúcich častí travertínového múriku fontány a oprava rigolov okolo nej  či dodanie nových odpadkových košov (vrátane košov na psie exkrementy) a tiež montáž stojanov na bicykle. 

Predpokladaná doba ukončenia prvej etapy revitalizácie územia je naplánovaná na druhú polovicu prázdnin, pričom v tomto období hlavné mesto plánuje postupné prinavrátenie života do tohto dôležitého verejného priestoru.

Druhá etapa revitalizácie, v ktorej pôjde o verejnú súťaž na ideový urbanistický návrh Námestia slobody, by mala začať v septembri. Do súťaže sa budú môcť zapojiť nielen skúsení architekti, ale aj študenti architektúry. Ich úlohou bude pretvoriť jedno z najväčších a najznámejších námestí v Bratislave, zlepšiť jeho súčasný stav a vytvoriť z neho opätovne príjemný priestor na oddych. Výsledkom súťaže bude koncept budúceho riešenia Námestia slobody, ktorý bude rozpracovaný do realizačného projektu s realizáciu v budúcom roku.

Hlavné mesto podpísalo ešte koncom mája 2017 zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis, ktoré v spolupráci s mestom zabezpečujú potrebné práce pri revitalizácii námestia, ktorá sa uskutočňuje v dvoch etapách. Mesto uvítalo spoluprácu so súkromným sektorom, ktorý spolu s mestom zafinancuje obnovu jedného z najdôležitejších verejných priestorov Bratislavy. Z rozpočtu mesta pôjde na revitalizáciu námestia 120-tisíc eur a sumou 500-tisíc eur prispeje investor. Práce by mali byť ukončené do konca roka 2018.

- Reklama -