Bratislava: Hlavné mesto podporuje ochranu prírody a vtáctva, aktuálne osádza vtáčie búdky

0
Bratislava (Autor: TASR)

„Vďaka osádzaniu vtáčích búdok v našom meste prispejeme k biodiverzite a ochrane vtáctva a prírody. V Bratislave pribudne 150 vtáčích búdok, ktoré postupne umiestňujeme nielen v mestských lesoch, ale aj v centre mesta – napríklad v Medickej záhrade, na Jakubovom námestí, v parčíku Dunajská či na Americkom námestí,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.  

Hlavné mesto osadí celkovo 150 búdok pre rôzne druhy vtáctva a 20 hniezdísk pre kačice. Medzi nimi napríklad Sova lesná, Výrik lesný, Myšiarka ušatá, Sokoly, či Žltochvost, Muchár a Trasochvost. Všetky búdky budú označené štítkom s logom hlavného mesta a jedinečným identifikačným číslom. Verejnosť si ich môže nájsť pomocou GPS súradníc, ktoré sú zverejnené na webovej stránke hlavného miesta (priamy odkaz –  MAPA ).Jednotlivé lokality osadenia vtáčích búdok navrhlo hlavné mesto v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BIRDLIFE (SOS) a Štátnou ochranou prírody (ŠOP). 

V mestských lesoch boli vyvesené búdky pre Sovy lesné, Žltochvosta, Muchára a Trasochvosta. Polobúdky pre Žltochvosta, Muchára a Trasochvosta sa nachádzajú pozdĺž toku Vydrica a to od Partizánskej lúky proti prúdu Vydrice. Vtáčie búdky však môžu poslúžiť aj pre iné drobné vtáctvo, ktoré sa v tejto lokalite vyskytuje. Ďalších 50  polobúdok pre Sokoly červenonohé bude v rámci Zmluvy o spolupráci osádzať a monitorovať Spoločnosť pre ochranu dravcov v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia. Na Vrakunskom cintoríne domovy nájdu napríklad Myšiarky a v blízkosti Karloveského ramena bude umiestnených 20 hniezdísk pre kačice. 

Podstatnú časť vtáčích búdok mesto osádza aj priamo v centre mesta a to v Medickej záhrade, na Americkom námestí, v parčíku na Dunajskej, na Jakubovom námestí, na Vajanského nábreží. Ide prevažne o búdky pre Myšiarky a Výriky a polobúdky pre drobné spevavce. 

Búdky sú vyrobené z tepelne opracovaného dreva s oplechovanou strieškou. Celkové náklady na výrobu a osadenie búdok predstavujú sumu približne 13-tisíc eur a sú hradené z Občianskeho rozpočtu.

Realizácia celého projektu bola konzultovaná so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BIRDLIFE, Štátnou ochranou prírody a Spoločnosťou pre ochranu dravcov na Slovensku, ktoré nám predložili zoznam druhov a lokality ich hniezdenia. Ide totiž o druhy so špeciálnou formou ochrany. Projekt ocenili ako veľmi perspektívny a ocenili prístup mesta k ochrane vtáctva na svojom území.

Mapa rozmiestnenia vtáčích búdok s GPS súradnicami – TU

 

- Reklama -