Blahová (SaS): Politické zasahovanie do ÚPN rúca jeho nestrannosť a nezávislosť

0
Natália Blahová (SaS). (Autor: pk)

„ÚPN je nadstranícka a apolitická organizácia, preto je podozrivé, že takúto zásadnú zmenu plánujú výhradne predstavitelia vládnej koalície. Obzvlášť ma udivuje angažovanosť strany Most-Híd,“ povedala Blahová a doplnila: „Ak v ústave panujú napäté medziľudské vzťahy, je úlohou manažmentu vyrovnať sa so situáciou.“

Poslankyňa parlamentu považuje za absolútne neadekvátne, že vnútorné problémy organizácie bude riešiť NR SR, a to dokonca zmenou zákona.

„Výpady SNS voči ÚPN sú opakované. Pamätáme si, že už v roku 2010 sa SNS zasadzovala o úplne zrušenie tejto inštitúcie. Takéto kroky sú nebezpečné vzhľadom na to, že spoločnosť nie je dostatočne oboznámená ani vyrovnaná so zločinmi komunizmu,“ uviedla N. Blahová.

Politické zasahovanie do apolitickej inštitúcie podľa Blahovej rúca jej nestrannosť a nezávislosť. Môže mať za následok to, že svoj účel naozaj prestane spĺňať. „Predpokladám, že mnohým bývalým komunistom a príslušníkom ŠTB by taký stav vyhovoval. Je veľmi smutné, že zmenu iniciujú práve členovia ľudsko-právneho výboru,“ dodala Natália Blahová.

- Reklama -