Blahová (SaS): Minister Richter len naťahuje čas a chráni si svoj vlastný chrbát

0
Natália Blahová (Autor: Reprofoto/Facebook: Natália Blahová)

Generálna prokuratúra podala protest proti rozhodnutiu ministerstva o tom, že zariadeniu Čistý deň treba ponechať akreditáciu. „Za najzávažnejší z dôvodov tohto protestu považujem to, že ministerstvo vôbec neprihliadalo na relevantné dôkazy,“ poznamenala N. Blahová.

Minister Richter svoje rozhodnutie síce zrušil, ale to neznamená, že zrušil Čistému dňu akreditáciu. „Znamená to, že zase nehoráznym spôsobom hrá o čas, lebo tým len otvoril správne konanie so všetkými lehotami. Pritom v Čistom dni sú stále umiestnené desiatky detí. Je alibizmus, že minister Richter podmieňuje zrušenie akreditácie zariadeniu tým, ako uzavrú vec orgány činné v trestnom konaní. A zdá sa, že aj keď polícia podozrenia potvrdila, minister nereaguje. Nechráni záujmy maloletých detí, ale opätovne len svoj vlastný chrbát,“ povedala Natália Blahová a poukázala na zákon o sociálnoprávnej ochrane detí, v ktorom sa píše aj to, že ministerstvo zariadeniu zruší akreditáciu, ak „môže byť ohrozený život a zdravie dieťaťa alebo jeho priaznivý psychický vývin, fyzický vývin a sociálny vývin“.

„Minister má k dispozícii zistenia svojich kontrolných orgánov: 7 porušení zákona, 4 porušenia zmluvných podmienok. Už na základe týchto zistení mal Čistému dňu akreditáciu zrušiť. Zo strany ministra ide opäť o nehorázne naťahovanie času a krytie fatálnych zlyhaní svojich ľudí,“ uviedla Blahová a vyzvala ministra Richtera, ale aj generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Mariána Valentoviča, na odstúpenie.

Ľ. Galko: J. Richter už dávno nemal viesť svoj rezort

Podpredseda SaS Ľubomír Galko sa zastal svojej kolegyne Natálie Blahovej a povedal, že ten, kto by sa mal ospravedlniť, je Ján Richter.

„Mal by sa ospravedlniť za to, že tak dlho obťažuje v kresle svojou nekompetentnosťou, nekonaním a zakrývaním ktovie čoho. Minister Richter je človek, ktorý dávno nemal viesť rezort, ktorý sa má starať o deti, rodiny a riešiť sociálnu situáciu ľudí na Slovensku. Dlhodobo totiž rieši len svoju reputáciu a stranícke zadania a nie to, na čo dostal mandát. V kauze Čistý deň ešte nezaznelo posledné slovo a my veríme, že po jej uzatvorení bude tým posledným slovom ‚zbohom‘, keď za sebou konečne naposledy zatvorí ministerské dvere,“ uzavrel Ľ. Galko.

- Reklama -