Blahová (SaS): E. Tomáš porušil ústavný zákon, podávame podnet na výbor

0
Natália Blahová (SaS). (Autor: pk)

Podľa SaS Erik Tomáš svojim angažovaním sa v kauze Čistý deň porušil ústavný zákon a spreneveril mandát poslanca. „Erik Tomáš sa stretol s predstaviteľmi galantského resocializačného zariadenia, ktoré je predmetom vyšetrovania v závažnej kauze sexuálneho zneužívania maloletých, známej ako kauza Čistý deň. Tvrdil, že sa stretol ako koaličný poslanec a člen výboru NR SR pre sociálne veci, avšak k stretnutiu došlo na krajne nevhodnom mieste, a to na Úrade vlády Slovenskej republiky. Tam Tomáš vykonáva funkciu poradcu predsedu vlády a podľa vyjadrenia riaditeľa zariadenia bolo predmetom ich stretnutia mediálne poradenstvo,“ odôvodňujú podnet poslanci a podotýkajú, že predstavitelia tohto zariadenia sú podozriví z páchania trestnej činnosti alebo jej krytia.

Zároveň upozorňujú, že stretnutie sa uskutočnilo počas riadneho rokovacieho dňa parlamentu, ale v systéme národnej rady nie sú evidované žiadne žiadosti o ospravedlnenie pre poslanca Tomáša ani v tomto, a ani počas iných rokovacích dní. Na hlasovaniach tiež chýbal. „Sme presvedčení, že je v rozpore s etickými a právnymi záväzkami poslanca NR SR, aby v čase, kedy má byť v pléne a hlasovať o zákonoch, pripravoval a poskytoval mediálne poradenstvo osobe podozrivej z trestnej činnosti priamo na Úrade vlády Slovenskej republiky,“ zdôrazňujú poslanci SaS.

Okrem toho pripomínajú, že poslanec Erik Tomáš zverejnil list poškodenej, ktorý mohol napomôcť pri objasnení skutku. Ten pritom nebol adresovaný jeho osobe a v čase zverejnenia poslanec Tomáš nemal súhlas na jeho zverejnenie. „Týmto konaním sa priamo zainteresoval do kauzy. Preto žiadame Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, aby začal konanie voči koaličnému poslancovi Erikovi Tomášovi a vyžiadal si aj jeho stanovisko, ktoré je nevyhnutné pre rozhodovanie vo veci,“ uzatvárajú liberáli.

Natália Blahová, poslankyňa NR SR za SaS

- Reklama -