Blahová (SaS): Deti nevedia, aké majú práva, potrebujú prostredníka

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Ochrane práv detí sa venujem už roky. Mnohokrát sa táto práca podobá boju s veternými mlynmi. Problémy detí sú priveľké vzhľadom na ich obmedzené možnosti a schopnosti sa brániť. A vo svete dospelých máme vystavané bariéry, za ktorými platia pokrivené pravidlá a okyptená spravodlivosť. Je pre mňa smutným poznaním, že ak hľadáte empatiu pre trpiace dieťa, často ju nájdete všade inde, len nie u ľudí, ktorí ju majú v popise práce,“ hovorí Blahová.

Ľudský faktor je to jediné, čo do procesu pomoci deťom vstupuje. Ak zlyhá ľudský faktor, zlyhá všetko. Nedá sa vyhovoriť na systém. Všetka česť tým, ktorí za roky práce nevyhoreli, nezatrpkli a zostali stále pozorní a vnímaví. A všetka hanba tým, ktorí zlyhávajú len pre to, že nechcú pustiť svoje teplé miesto a snažia sa oslepnúť voči tomu, ako veľmi ubližujú.

„Práve kvôli ľudskému faktoru by mal byť niekto permanentne na stráži. Niekto, kto sa povznesie nad všetko ostatné a bude vnímavý hlavne a jedine k najlepšiemu záujmu dieťaťa.

Mohol by to byť niekto, kto bude zastávať funkciu komisára pre deti. No mám obavy, že tento post sa stane ďalším zberným dvorom pre použitých a vyslúžilých,“ hovorí Blahová.

Dodáva, že komisár pre deti má široké právomoci a výhradný objekt svojho sledovania – práva detí. Má možnosť zostaviť si odborný tím, ktorý bude sledovať a riešiť prípady porušovania práv detí. Môže intervenovať a vstupovať do postupov štátnych orgánov, môže navrhovať zmeny, byť motivátorom a nositeľom osvety.

„Som si vedomá, že komisára budú voliť poslanci Národnej rady. Mnohí ma poznajú z mojej práce, mojich článkov, ale aj ako bývalú poslankyňu. Vedia, že ak ide o deti, nikomu nič nedarujem. Tento svoj pokus vnímam ako kus osvety pre práva detí. A možno názorný príklad toho, ako sa neschopným a nevhodným ľuďom prideľujú trafiky. Táto voľba bude naším zrkadlom. Nech dopadne akokoľvek, bude odrazom citlivosti k právam a problémom detí v našej spoločnosti,“ uzatvára Blahová. 

- Reklama -