Belinský (KDH): Pozrite si návod, ako zvýšiť zamestnanosť v regiónoch

0
KDH (Autor: KDH)

Dnes vidíme ako SMER našim ľuďom hádže odrobinky. Pod zámienkou pomoci im núka benefity, ktoré z dlhodobého hľadiska viac škodia, než osožia. Rečou symboliky, štát dnes ľuďom chytá ryby. Toto je potrebné zmeniť.

Sme krajina, ktorá má obrovský potenciál a najmä v ľuďoch, ktorí tvoria hodnoty. Preto som pred pár dňami navrhol zásadnú zmenu a opatrenie v oblasti sociálnej politiky štátu. Navrhujem, aby zamestnávatelia, ktorí podnikajú v regiónoch, kde je nezamestnanosť nad 18 %  dostali úľavu vo forme úplného odpustenia odvodov na princípe 1 + 1 na 2 roky. To znamená, že ak zamestnávateľ príjme nového zamestnanca, dostane úľavu aj na ďalšieho, ktorého už zamestnáva. Toto opatrenie podporuje lokálnych zamestnávateľov, ktorí poznajú špecifické pomery na trhu práce vo svojich regiónoch a je zároveň vysoko motivačné. Podobný princíp by bol uplatnený aj na zamestnancov miestnej a regionálnej samosprávy. Pomoc je spravodlivá, adresná a nárokovateľná. Podstatné je, že zamestnávatelia musia zaplatiť svojmu zamestnancovi mzdu v plnej výške zo svojich zdrojov. Nevytvára sa priestor pre špekulantov, ani sa nijako nezvýhodňujú ľudia na úradoch práce. Je to opatrenie, ktoré pamätá na živnostníkov, malých a stredných podnikateľov, a nielen na veľkých a zahraničných podnikateľov. Moji kolegovia Ján Figeľ a Pavol Abrhan predkladajú tento môj návrh na septembrovú schôdzu NR SR, ktorým sa mení zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti (tlač 1751).

Novým legislatívnym rámcom vytvoríme podporu zamestnávateľov na vytvorenie nových pracovných miest v okresoch s minimálnou mierou evidovanej nezamestnanosti vyššou alebo rovnakou ako je 18% v kalendárnom roku, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa príspevok poskytuje.

Zamestnávateľ bude môcť požiadať o príspevok až po splnení nasledovných kritérií:

– nebol právoplatne odsúdený za trestný čin korupcie a za trestný čin, ktorého skutková podstata súvisí s podnikaním,

–  nebol naňho vyhlásený konkurz, nie je v reštrukturalizácii, nie je v likvidácii

– nebolo proti nemu zastavené konkurzné konanie pre nedostatok majetku alebo zrušený konkurz pre nedostatok majetku,

–  nemá evidované nedoplatky poistného na zdravotné poistenie, sociálne poistenie a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, ktoré sa vymáhajú výkonom rozhodnutia,

– musí mať sídlo v okresne s minimálnou mierou evidovanej nezamestnanosti vyššou alebo rovnakou ako je 18% v kalendárnom roku, najmenej jeden rok pred podaním písomnej žiadosti o príspevok.

Nechajme sa prekvapiť, ako bude reagovať vládna strana. 

- Reklama -