Bekmatov (KSS): Aj Slovensko protestuje proti TTIP

0
KSS (Autor: KSS)

Žiaľ, dnes už nemáme čo oslavovať a pokiaľ bude prijatá TTIP (ktorej uzatvoreniu predchádza niekoľko kôl rokovaní prebiehajúcich v najväčšej tajnosti, bez možnosti prístupu čo i len odbornej verejnosti), tak dôvodov na radosť bude ešte menej. Táto dohoda má liberalizovať obchodné vzťahy medzi EÚ a USA. Oficiálne. V skutočnosti sa však európsky trh stane mimoriadne závislým od ekonomiky USA a odreže nás od trhov ostatných, vrátane toho ruského.

Nie, vyjednávačom USA a EÚ nejde o blahobyt nás, bežných ľudí – po prijatí dohody nebude narastať počet pracovných miest, nebude sa zvyšovať kvalita podnikateľského prostredia, ako sa nás o tom snažia presvedčiť politici. Naopak, lacné americké tovary, po novom už zbavené cla, dostanú európskych výrobcov do pozície, že buď skrachujú alebo budú spoločne tlačiť na vlády, aby obmedzili sociálne práva európskeho zamestnanca.

Prečo? Zolo Mikeš, to vo svojom komentári pre aktuality.sk predpovedá takto: “Bez cla by mohli vyvážať na európsky trh svoje produkty, ktoré sú lacnejšie preto, lebo náklady na pracovnú silu v USA sú nižšie.

Americkí zamestnávatelia nemusia totiž platiť svojim zamestnancom zdravotné poistenie v rovnakej výške ako v EÚ, o tom dôchodkovom už ani nehovoriac. Materská dovolenka v USA dosahuje maximálne 2 týždne v závislosti od jednotlivých štátov USA – naše 3 roky sú tam všade totálnym sociálnym sci-fi.”

Dobre viete, ako domáci zamestnávatelia vyvádzajú pri každej zmene v Zákonníku práce. Pokiaľ bude TTIP prijatá, EÚ sa stane vazalom USA (nielen ekonomickým, ale aj geopolitickým) a zo strany zamestnávateľov sa začne masívny útok na práva zamestnancov v záujme zachovania ich konkurencieschopnosti. Nehovoriac už o tom, že zisky nadnárodných korporácií budú vďaka tejto dohode prednejšie nielen ako sociálne práva, ale aj ako ochrana životného prostredia. TTIP nám, bežným ľuďom neprinesie nič, no astronomicky zvýši zisky oligarchie.

V nedeľu sme síce do ulíc nevytiahli 35 000 demonštrantov ako organizátori v Nemecku predminulý týždeň, no dali sme najavo, že budúcnosť sociálnych práv nám nie je ľahostajná. Eduard Chmelár mal pravdu, keď v Slobodnom vysielači pred časom povedal, “že nie pravda, že s tým nemôžeme nič robiť – môžeme zdvihnúť zadok zo stoličky a začať byť aktívny”, my sme s tým začali. A pevne verím, že pred ďalším protestom proti TTIP, ktorý plánujeme na dátum začiatku predsedníctva SR v Rade EÚ, zdvihnú zadok zo stoličiek nielen bežní ľudia, ale aj ďalší, známejší kritici tejto dohody ako E. Chmelár či Ľ. Blaha a zavítajú na toto protestné zhromaždenie.

- Reklama -