B. Bugár (Most-Híd): Sme most do budúcnosti

0
Béla Bugár, predseda strany Most - Híd (Autor: Jozef Hübel)

„Naša spoločnosť je rozdelená a ďalej sa čoraz viac rozdeľuje.  Veľmi zjednodušene povedané na dobrých, ktorí kritizujú vládu a na zlých, ktorí sú vo vlády,“ vyhlásil Bugár. Avšak dobro a zlo sa podľa neho neodlišujú farbou tričiek, alebo množstvom kritických mediálnych vystúpení. Béla Bugár odmieta rezignovať na prirodzenú komunikáciu, na slušné vzťahy, na tak potrebnú súdržnosť nášho spoločenstva. „Slušné Slovensko sa nedá vybudovať spôsobom; kto nie je s nami, je proti nám. Smutným zistením reality je to, že sa mnohým zdá, že je to takto jednoduchšie,“ doplnil Bugár.

Práve strana Most-Híd podľa neho stelesňuje jedinečnú kombináciu vlastností a skúseností. „Rozumieme regiónom, a ich potrebám. Rozumieme menšinám, a ich problémom. Vieme, ako funguje vláda, aj to ako sa dobré veci dajú presadiť. Vieme, ako treba fungovať v čase kríz, ale vieme aj znižovať napätia v spoločnosti. Vieme sa baviť s ľavicou aj pravicou, s konzervatívcami, socialistami či liberálmi a vždy vieme nájsť tú správnu cestu pre Slovensko,“ vysvetlil Béla Bugár. Most-Híd je podľa neho mostom medzi tým, čo tu bolo, a čo tu bude. „Sme most medzi generáciami ľudí. Sme mostom pre mladých, ktorí vykročili do budúcnosti, no pomáhame aj tým starším, aby sa nebáli tej budúcnosti a zmien, ktorých sa dožaduje mladšia generácia. Sme most do budúcnosti Slovenska,“ vyhlásil Béla Bugár.

O dôležitej a pozitívnej úlohe, ktorú zohrala strana Most-Híd hovorí podľa neho uplynulých 10 rokov. „Celá naša podstata je v premosťovaní dvoch brehov. A bez zveličovania môžeme povedať, že len my máme DNA, ktorá umožňuje premostenie dvoch politických svetov – tzv. starej a novej politiky,“ vyhlásil Béla Bugár. Maďari, Slováci a všetky ostatné menšiny na Slovensku podľa neho dnes majú rovnoprávny, kvalitný a partnerský vzťah. „Pred desiatim rokmi sme sa vybrali cestou spájania, za uplynulú dekádu sme sa dopracovali k tomu, že namiesto hlúpych výziev „do tankoch na Budapešť“ máme dnes kľud, mier a normálnu spoluprácu,“ dodal Bugár.

Podľa Bugára sa za posledné tri roky podarilo Most-Híd urobiť kus práce. “Kým iní o zvyšovaní životnej úrovne, zlepšovaní zamestnanosti, podpore mladých rodín alebo o znižovaní daní opakovane prednášajú plané sľuby, nám sa podarilo znížiť nezamestnanosť na rekordne nízku úroveň, zvýšiť paušálne výdavky pre živnostníkov, znížiť dane, zaviesť dôstojnú valorizáciu dôchodkov, mladomanželské pôžičky, či zdvojnásobiť daňový bonus na deti do 6 rokov,“ vyhlásil Béla Bugár. Podarili sa nominantom Most-Híd veľké zmeny v oblasti polície, súdnictva, či verejného obstarávania, ako aj ochrane lesov, pitnej vody, či zálohovania PET fliaš. „Sme dlhodobo jedinou politickou stranou, ktorá o regiónoch a menšinách iba nehovorí, ktorá pre regióny a ľudí, ktorí v nich žijú bez rozdielu národnosti, pracuje. Či už je to založenie fondu na podporu menšinových kultúr, posilnenie dvojjazyčnosti, či systémové opatrenia pre marginalizované komunity,“ doplnil Bugár. Vždy bolo a bude podľa neho cieľom strany ľudí a skupiny spájať, hľadať spoločné riešenia a najmä napĺňať spoločné ciele.

Na stranu Most-Híd padá podľa Bugára tieň za politické prešľapy predchádzajúcej vlády. „To však bolo riziko, s ktorým sme išli do tejto vlády,“ pripustil predseda strany. Kočnerov vplyv v politike, alebo nedobré pomery v polícii podľa Bugára koalícia zdedila, ale od začiatku sa snažila systémové zmeny v zákone o policajnom zbore, aby tzv. fenomén „náš človek“, ktorý symbolizoval chránené osoby, nefungoval. „Rovnako nesmieme zabudnúť ani na to, že bez nás, našich odborníkov a politickej zodpovednosti, by neboli zrušené ani tzv. Mečiarove amnestie. A v neposlednom rade ani to, že vďaka nášmu postoju by po vražde Jána Kuciaka a jeho partnerky nedošlo k rekonštrukcii vlády, zmenám v policajnom zbore a dovolím si povedať, že ani k úspešnému posunu vo vyšetrovaní,“ zdôraznil Bugár.

Strana Most-Híd je tu podľa Bugára naďalej preto, aby nastávajúce zmeny boli prospešné pre čo najviac Slovákov, Maďarov, Rómov, Rusínov a všetkých, ktorí žijú na Slovensku a svoju budúcnosť spájajú so Slovenskom. „Sme tu preto, aby sme ochránili všetko, čo sme spolu dosiahli,“ dodal na záver Bugár.

Zdroj: MH

- Reklama -