B. Bugár (Most-Híd): Prezident musí vedieť stáť nad spormi

0
Béla Bugár, predseda strany Most - Híd (Autor: Jozef Hübel)

Prezidentský kandidát Béla Bugár začal so zberom podpisov už v júli a v priebehu dvoch mesiacov sa mu podarilo vyzbierať ako dvojnásobok potrebného počtu podpisov. Podľa neho je prekvapujúce, ak sa teraz na poslednú chvíľu prihlasujú rôzni kandidáti. „Prezidentský úrad je najvyššia ústavná funkcia v našom štáte, preto ľudia, ktorí sa o ňu uchádzajú, k nej musia pristupovať zodpovedne a s plnou vážnosťou. To pre mňa znamená aj to, že ak niekto uvažuje dva mesiace pred voľbami o tom, či chce alebo nechce byť prezidentom, nemôže to brať celkom vážne,“ vyhlásil na tlačovej besede Béla Bugár. Je to podľa neho aj trochu nefér voči občanom, ktorí by mali mať dostatok času na spoznanie kandidáta a oboznámenie sa ním a jeho predstavami, ako chce vykonávať tento úrad. Zároveň pripomenul, že pokračuje v diskusných stretnutiach s občanmi po celom Slovensku, ktoré odštartoval už v septembri minulého roku.

Béla Bugár taktiež zopakoval hlavné dôvody svojej kandidatúry. Jedným z nich je ten, že Slovensko podľa neho dospelo a že dnes aj menšiny môžu mať kandidáta, ktorý má reálnu šancu uspieť. Druhým a rovnako dôležitým dôvodom je, že Slovensko a Európa prežíva turbulentné obdobia. Práve v takýchto situáciách a práve v takejto spoločenskej atmosfére je podľa neho úloha prezidenta nenahraditeľná. „Musí stáť nad spormi, musí hľadať riešenia bez ohľadu nato, ako to on sám politicky cíti. Musí vedieť byť rovnako naklonený koalícii aj opozícii, pravej aj ľavej strane politického spektra,“ uviedol Bugár. Prezident musí podľa neho rany hojiť a nie ich prehlbovať. „Preto, keď počúvam o kandidátoch, ktorí chcú byť kandidátmi opozície, tak asi nie celkom pochopili poslanie prezidentskej funkcie,“ doplnil Béla Bugár.

Svoje predstavy o tom, ako vidí Slovensko v budúcnosti a ako by sa správal ako prezident  zhrnul v dokumente s názvom „100 viet dobrého prezidenta“, ktorý je dostupný na jeho webovej stránke. Na záver tlačovej besedy zopakoval, že má záujem viesť korektnú kampaň založenú na dialógu a faktoch, nie konfrontácií. 

Zdroj: Béla Bugár

- Reklama -