Antošová (SNS): Koniec vyhadzovaniu potravín a kozmetiky, obchody ich budú môcť darovať charite

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

„Nielen Slovensko, ale celý svet zápasí s globálnym problémom plytvania potravinami. Podľa dostupných štatistík až 1/3 svetovej produkcie jedla končí ako odpad a zároveň každý deviaty človek trpí hladom a je podvyživený. Je to naozaj alarmujúce. Za týmito negatívnymi číslami nijako nezaostávame a je smutné, že na Slovensku vyhodíme ročne 700 000 ton potravín. Po rokovaniach s charitami a dobročinnými organizáciami som presvedčená, že by tieto potraviny veľmi radi využili pre tisícky ľudí, ktorí sú na takúto pomoc odkázaní,“ vyhlásila poslankyňa SNS Eva Antošová.

Plytvanie potravinami je samozrejme plytvanie všetkými zdrojmi, ktoré sa zúčastňujú pri ich výrobe; teda pôdou, vodou, energiami a prácou ľudí. „Najviac sa u nás vyhadzuje chlieb a pečivo, a je to práve mladá a stredná generácia ktorá najviac plytvá jedlom. Pokušiteľom sú aj obchodné reťazce, hypermarkety, v ktorých nevieme mnohokrát odhadnúť pravú mieru a následne potraviny vyhadzujeme. Ďakujem uvedomelým spotrebiteľom, ktorí rozmýšľajú ako potraviny zužitkovať namiesto toho, aby ich len tak vyhodili,“ informovala poslankyňa SNS.

Ľuďom často chýbajú základné hygienické potreby od mydla po zubnú pastu. Pri kozmetických výrobkoch rovnako dochádza k prekročeniu dátumu minimálnej trvanlivosti a často takto exspirované výrobky sú použiteľné, len sa určitým spôsobom zhorší ich kvalita, čo pre človeka v núdzi nie je až také zásadné. Napríklad šampón už nemá takú vôňu, prípadne stratí farbu. „Preto som navrhla, aby distribútor mohol sprístupniť kozmetické výrobky za predpokladu, že nemôžu ohroziť zdravie ľudí, aj po dátume minimálnej trvanlivosti, a to bezodplatne organizáciám, ktoré sa zaoberajú charitatívnou činnosťou,“ vysvetlila Antošová. 

Potravina s dátumom minimálnej trvanlivosti je ešte stále bezpečná na konzumovanie po uvedenom dni „dátumu minimálnej trvanlivosti“ za predpokladu, že sú dodržiavané návody na skladovanie a balenie nie je poškodené, ale mohla by stratiť svoju chuť a textúru. Dôležité je, že má výživové hodnoty, je bezpečná a nasýti. Ide napr. o cestoviny, olej alebo čokoládu. „Uvedomujeme si samozrejme, že nemôžeme zostať iba pri jednom kroku, ale musíme zvládnuť celý proces distribúcie takýchto potravín. Ten bude obsahovať aj vybudovanie skladov a zabezpečenie prepravy potravín na dané miesto, kde sa charitatívna organizácia nachádza. Uvedená problematika povinného darovania potravín je síce zložitá, ale nie neriešiteľná,“ dodala na záver Eva Antošová s tým, že SNS ľuďom pomáha.

- Reklama -