Andrej Kiska v Chorvátsku: Spoluprácu môžeme ešte zlepšiť

0
Prezident Kiska (Autor: prezident.sk)

Rozhovory sa sústredili hlavne na posilnenie vzájomnej spolupráce, osobitne v hospodárskej oblasti a turizme. Témou boli aj zahranično-politické otázky.

Podľa prezidenta Kisku sa od Chorvátska máme čo učiť najmä v oblasti cestovného ruchu. „Pre Chorvátsko činí príjem z turistického ruchu 18 až 19 percent HDP. Na Slovensku je to, žiaľ, iba 2,5 percenta, pričom potenciál je oveľa väčší,“ myslí si prezident. Za silnú stránku Slovenska však považuje rozvinutý priemysel.

Andrej Kiska ocenil starostlivosť, ktorú Chorváti každoročne poskytujú viac ako 400.000 slovenským návštevníkom: „Chcel by som sa poďakovať za to, že sa tu naši ľudia cítia skutočne tak trochu ako doma. Teší nás nárast turizmu. Pravdaže by som privítal, keby aj viacero občanov Chorvátska spoznalo naše nádherné Slovensko. Aby poznalo, aké máme krásne hory, kúpele, prírodu. Verím, že sa to zlepší.“ konštatoval na margo turizmu Andrej Kiska.

Prezident Kiska v tejto súvislosti tlmočil aj stanovisko chorvátskej prezidentky, podľa ktorej je chorvátske more aj slovenským morom.

Pri téme Európskej únie sa prezident a prezidentka zhodli, že je najdôležitejšie, aby Únia zostala jednotná. Členenie podľa nich nie je správne.

Pri novinárskej otázke na blížiaci sa samit Iniciatívy troch morí Andrej Kiska podotkol, že iniciatíva by mala spraviť Európsku úniu ešte súdržnejšou a silnejšou. Na samite vo Varšave sa začiatkom júla zídu lídri 12 krajín vrátane Slovenska. Budú viesť rozhovory o posilnení regiónu prostredníctvom rozvíjania energetických a infraštruktúrnych vzťahov v oblasti medzi Baltským, Jadranským a Čiernym morom. 

Súčasťou programu prezidenta Andreja Kisku bolo v utorok aj Chorvátsko-slovenské inovačné fórum a stretnutie s krajanskou komunitou žijúcou v Chorvátsku. Prezidenta na ceste sprevádza skupina slovenských podnikateľov a zástupcov akademickej obce. 

- Reklama -