Andrej Kiska navštívil utečencov: Slovensko ukázalo srdce

0
Prezident Andrej Kiska vítal utečencov z Iraku v Humennom (Autor: SITA)

„Prišiel som do Humenného pozdraviť deti, ich mamy, otcov, starých rodičov, ktorých život prinútil ujsť zo svojej rodnej krajiny a pre ktorých Slovensko bude druhým domovom. Hoci len v malom, ale ukázali sme, že Slovensko má srdce a charakter a vieme pomôcť,“ povedal prezident.

Andrej Kiska sa za pomoc utečencom poďakoval členom vlády SR, Migračnému úradu Ministerstva vnútra SR, občianskemu združeniu Pokoj a dobro i ďalším „jednotlivcom, ktorí ukázali pozitívnu, dobrú tvár našej krajiny“.

„Každý z nás, každý si praje, aby sme svoje deti mohli vychovávať v bezpečí bez ohrozenia v krajine, kde vyrástli naši rodičia. Žiaľ, tieto rodiny v takejto situácii neboli. Rozprával som sa s otcom jednej z nich. Mali dve hodiny na to, aby ušli z mesta predtým, ako tam prišiel Islamský štát. Utekali 80 kilometrov, aby tam potom spali v parkoch, vonku v prírode a aby sa až časom dostali k stanom a základným hygienickým potrebám,“ povedal prezident Kiska.

Dočasní obyvatelia záchytného tábora vystúpili počas návštevy s kultúrnym programom. Okrem piesní z domovského regiónu zaspievali deti aj Tichú noc v slovenčine a zazneli aj tóny slovenskej hymny.

Prezident pozdravil aj skupinu 85 utečencov zo Sudánu, Somálska či Libanonu, ktorá je v Humennom v rámci humanitárneho transferu. To znamená, že nezostane na Slovensku, ale do niekoľkých mesiacov sa presunie do finálnej krajiny.

- Reklama -