Andrej Kiska navštívil Šaľu, hovoril o problémoch zdravotníctva

0
Prezidenta SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

„Šaľa má svoje špecifické problémy, ako každé mestečko. Dobrou správou je, že nezamestnanosť je už takmer na technickej úrovni, pod dvoma percentami v celom okrese, čo je úžasná správa. Som veľmi rád, že je tu aj veľmi silný zamestnávateľ Duslo Šaľa, ktorého navštívim poobede a ktorý stále prispieva na šport, kultúru a spolupracuje s mestom na veľmi dobrej úrovni.

Som stále presvedčený o tom, že morálnou povinnosťou každého podnikateľského subjektu je pomáhať okoliu, v ktorom pôsobí a v ktorom žijú jeho zamestnanci.

Z pohľadu mesta veľmi pozitívne vnímam to, že hoci je v ňom na jednej strane úbytok obyvateľstva, meste, tak rieši tento problém veľmi aktívne a investuje do výstavby nájomných bytov. Výška nájmu bude skutočne akceptovateľná aj pre sociálne nie najsilnejšie skupiny. Toto je podľa mňa trend, ako sa dá zabezpečiť, aby nám podobné mestečká nevymierali.

Najpálčivejším problémom, o ktorom som dnes počul, je asi zdravotná starostlivosť. V minulosti tu bola nemocnica, ktorá bola pred viac ako desiatimi rokmi zrušená, a do najbližšej nemocnice je to 20-25 kilometrov. Problémom je pravdaže poliklinika a s ňou spojené služby ambulantnej pohotovosti. Veľmi rád by som vyzval všetkých lekárov, ktorí pôsobia v tomto meste, aby mysleli na ľudí.

Dotkli sme sa aj problémov samotných sanitiek a rýchlej pomoci. V minulosti tu sami mali problém pracovníka mestskej polície, ktorý hodinu a pol s mozgovou porážkou čakal na príchod sanitky. Všetci, ktorí o tom vedeli, boli nesmierne pobúrení. Som rád, že sa prijímajú opatrenia, aby sa tento negatívny jav odstránil.“

Po stretnutí so starostami regiónu prezident opäť upozornil na problémy dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Po návšteve Duslo Šaľa zdôraznil potrebu kvalifikovanej pracovnej sily.

- Reklama -