Andrej Kiska: Fínska škola

0
Andrej Kiska, prezident Slovenskej republiky (Autor: ReproFoto: facebook)

V Helsinkách som navštívil jednu z ich základných škôl. Nevyzerala inak ako naša, triedy mali rovnaké vybavenie, spôsob výučby bol však iný. Učitelia majú väčšiu voľnosť, učiva je menej a nie sú tak prísne viazaní učebným plánom. V triede sú dvaja učitelia, ten druhý sa venuje žiakom, ktorí potrebujú učebnú látku vysvetliť opakovane. Systém výučby nie je založený na memorovaní, ale na kreativite. Domácich úloh je veľmi málo. Deti sa učia všetko, čo potrebujú, v škole.

V Helsinkách je aj najväčšie centrum pre inovatívne firmy v severnej Európe. Slovensko tam počas mojej návštevy otvorilo svoju pobočku, čo veľmi oceňujem.

Inovatívna ekonomika prináša krajinám nové pracovné príležitosti a produkuje veľké zisky, a teda aj príjem pre štát. Fínske poznatky a skúsenosti videli okrem mňa aj zástupcovia ministerstva hospodárstva, akademickej obce a Slovenskej akadémie vied, aj slovenských médií. Verím, že aj naša inovatívna ekonomika dostane od štátu výrazný impulz, aby nám nielen Európa, ale aj svet neutiekli.

V automobilovom priemysle patríme k svetovej špičke, naša ekonomika sa však nemôže spoliehať len na jedno odvetvie.

Bez kvalitného školstva a rozvoja podnikania sa nebudeme mať lepšie. Nesmieme to podceniť.

- Reklama -