“Malí klienti” si budú môcť splátky úverov odložiť. Dotkne sa to stotisíc rodín a tisícok firiem

0
Na snímke zľava minister financií SR Eduard Heger a predseda vlády SR Igor Matovič (obaja OĽaNO) počas 2. schôdze vlády SR Foto: TASR

Odloženie splátok bude podľa Matoviča jednoduché, netreba banku žiadať “hneď od zajtra”, stačí banku o odloženie splátok požiadať kedykoľvek počas trvania epidémie. “Pre každého budú platiť rovnaké pravidlá, nebude znevýhodnený ten, kto požiada banku o odklad neskôr,” upozornil premiér.

Splátky úverov a pôžičiek môže klient banky podľa slov predsedu vlády “zaradiť” na koniec splatnosti úveru (pôžičky), respektíve si bude môcť alikvotne zvýšiť splátky, ktoré bude splácať po uplynutí pandémie. Posun splátok však neznamená ich odpustenie, zdôraznil predseda vlády.

Premiér vyzval ľudí, aby boli pri odkladaní splátok zodpovední. Podanie formulára o odklade splátok bude bezplatné, ale počas predĺženia splátkového obdobia si banky úroky budú počítať.

Matovič ocenil ústretový, partnerský prístup bánk pri plošnej možnosti zavádzaní odkladu splátok. Banky podľa jeho slov nepodmieňovali možnosť masového odkladu splátok a úverov zrušením tzv. bankového odvodu. “Nehovorím, že sme o tom nehovorili, ale jedna vec sa nepodmieňovala druhou,” povedal premiér.

Podľa Hegera s lízingovými a nebankovými spoločnosťami rokovania pokračujú a o výsledkoch rokovaní chce rezort financií informovať na samostatnej tlačovej konferencii neskôr, pravdepodobne budúci týždeň.

Podľa Matovičových slov sa odklady splátok úverov týkajú tzv. malých klientov. “Rokovanie vlády, bánk o financovaní veľkých firiem sa uskutoční budúci týždeň,” avizoval Matovič.

Prezident Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Alexander Resch  na margo novej situácie  uviedol: “Uvedomujeme si našu zodpovednosť v takej mimoriadnej situácii, ako je pandémia nového koronavírusu. Je to predovšetkým spoločenská kríza, ktorá si vyžiadala aj také drastické opatrenie, ako je obmedzenie kontaktov medzi ľuďmi. To má vážny dosah nielen na náš každodenný život, ale aj na ekosystém a hospodárstvo. Rodiny strácajú pravidelný príjem, rovnako aj firmy a spoločnosti.”

SBA uviedla, že iba vďaka koordinovanému prístupu bolo možné nastaviť opatrenia pre klientov tak, aby zmeny v splácaní úverov nemali negatívny vplyv na občana v podobe záznamu v úverovom registri, ktorý by v budúcnosti mohol sťažiť jeho prístup k ďalším úverom.
Spoločným cieľom bolo taktiež nastaviť zmeny tak, aby nepredstavovali nadmernú administratívnu záťaž tak na strane klienta, ako ani na strane banky.
 
Slovenská sporiteľňa označila tzv. Lex korona za systémové riešenie na pomoc ľuďom, podnikateľom a firmám postihnutým následkami krízy spôsobenej pandémiou. Zákon ešte musí schváliť vláda a parlament. “Podľa našich odhadov pri optimistickom scenári bude pomoc s úvermi potrebovať viac ako 100.000 rodín a niekoľko tisíc firiem. Ak by kríza trvala dlho, môže to byť aj niekoľkonásobne väčšie číslo. Bankový sektor je však jeden z najstabilnejších v Európe a situáciu zvládne. Chcem byť optimista a som presvedčený, že keď budú politici, kľúčové inštitúcie, banky, ľudia na Slovensku spolupracovať, tak máme na to prekonať koronakrízu,” dodal generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva Slovenskej sporiteľne Peter Krutil.

- Reklama -