Trváme na tom, že celá komunikácia okolo príchodu azylantov prebehla veľmi nešťastne. Rozhodnutie občanov Gabčíkova treba rešpektovať, tvrdí SaS

0
Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

SaS má preto opakovane výhrady voči nedôslednej ochrane južných hraníc Európskej únie a rovnako aj voči priveľmi priateľskej azylovej politike voči nelegálnym migrantom. Jej dôsledkom je aj aktuálne rozmiestňovanie utečencov na území Slovenskej republiky, píše sa v stanovisku.

Je ešte dosť času na kompromisné riešenie

„Vnímame rozdiel medzi tzv. veľkou politikou, za ktorú nesú zodpovednosť štáty a ich vlády a medzi individuálnymi osudmi utečencov z vojnových oblastí, ktorých podmienky v domovských krajinách viedli k rozhodnutiu vydať sa na cestu do bezpečia. Urobili tak aj s rizikom, že na tejto ceste môžu zomrieť,“ upozornil ďalej Martin Klus zo strany. Podľa SaS je fakt, že memorandum s rakúskou stranou je podpísané. Ako ďalej uvádza, dohody sa musia dodržiavať, no stále je dostatok času na kompromisné riešenie.

Na vine je vláda

Výsledok referenda v Gabčíkove sa dal očakávať a vôbec sa mu nemožno čudovať, reagoval predseda strany Most-Híd Béla Bugár. „Vláda absolútne nekomunikovala s občanmi a predovšetkým s obyvateľmi Gabčíkova v snahe rozptýliť ich obavy z príchodu 500 migrantov, ktorých dočasne prijmeme na základe dohody s Rakúskom,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca Most-Híd Matej Kováč. Podľa Bugára vláda úplne podcenila túto úlohu, pričom vyjadrenia jej predstaviteľov, vrátane premiéra Fica, situáciu ešte zhoršovali, keď hovorili o migrantoch ako o bezpečnostnej hrozbe. Vládu teraz podľa jeho slov čaká ťažká úloha, ako vzniknutú situáciu vyriešiť tak, aby bol vypočutý hlas obyvateľov Gabčíkova a zároveň splnené záväzky, ktoré dala rakúskej vláde.

Referendum potvrdilo nesúhlas s pobytom azylantov v Gabčíkove

Obyvatelia Gabčíkova v miestnom referende odmietli utečencov a zriadenie dočasného utečeneckého tábora. Proti táboru v obci je 96,67 percenta občanov, a teda 2 501 obyvateľov, ktorí dnes plebiscit podporili. K hlasovacím urnám prišlo 2 603 zo 4 452 oprávnených voličov. Volebné komisie rozdali 2 600 hlasovacích lístkov, 2 587 z nich bolo platných, 13 neplatných. Referendum sa v obci začalo o 7:00, volebné okrsky sa zatvorili o 19:00. Občania oprávnení hlasovať odpovedali na otázku „Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v budove STU v obci Gabčíkovo?“ Na referendovú otázku odpovedalo „nie“ 3,32 percenta voličov.


 

- Reklama -