Svätá trojica: Kuffa, Kvasnička a Mikloško zbroja proti interrupciám a gayom. Tentoraz radikálne, cez ústavu

0
Štefan Kuffa (Autor: SITA)

Nenarodené dieťa má mať podľa návrhu ústavného zákona spôsobilosť na práva, pričom podmienka narodenia  živého dieťaťa sa navrhuje ponechať iba pri majetkových právach nenarodeného dieťaťa. Pri ostatných právach nenarodeného dieťaťa sa táto podmienka ruší. „Pokiaľ ide o ústavné práva, nenarodené dieťa má mať pre jednoznačnosť spôsobilosť na tie z nich, ktoré budú nenarodenému dieťaťu v ústave výslovne zaručené. Nie všetky základné práva je totiž možné vzťahovať aj na nenarodené deti, napr. právo na vzdelanie, právo slobodne sa združovať,“ zdôvodňuje návrh.

Predkladatelia návrhu ústavného zákona sú pevne presvedčení, že právo na život je prirodzeným a primárnym základným ľudským právom, keďže bez neho nemajú ostatné základné práva a slobody význam. Je zrejmé, že právo na život je predpokladom všetkých ostatných ľudských práv a slobôd. „Právny poriadok dovoľujúci úmyselné zabíjanie nenarodených detí a hrubé porušovanie ich ľudskej dôstojnosti jednoznačne nie je spravodlivý, morálne prípustný a nie je ani v súlade s prirodzeným právom,“ zdôrazňuje trojica poslancov, pričom upozorňujú, že slovenská ústava nepripúšťa trest smrti, preto je obzvlášť zavrhnutiahodné, že dovolenie zabíjania nevinných nenarodených detí neschopných akejkoľvek obrany má v právnom poriadku Slovenskej republiky miesto. „Nenarodené deti, ktoré sa nemôžu narodiť z dôvodu, že sú akýmkoľvek spôsobom úmyselne pozbavené života, nie sú subjektmi práva a priamo im neprináleží žiadna právna ochrana. Platí totiž podmienka, podľa ktorej má počaté dieťa spôsobilosť mať akékoľvek práva len vtedy, ak sa narodí živé. Predloženie návrhu ústavného zákona je snahou napraviť tento neakceptovateľný stav, ochrániť okrem iného život, nedotknuteľnosť a ľudskú dôstojnosť nenarodených detí, ako aj dosiahnuť spravodlivosť a rešpektovanie prirodzeného práva v právnom poriadku SR,“ zdôrazňujú predkladatelia.

Právo má podľa poslancov osobitne chrániť tých najslabších a najzraniteľnejších, preto sa do ústavy ako právnej normy s najvyššou právnou silou dopĺňajú zákazy akéhokoľvek úmyselného potratu, eutanázie a asistovanej samovraždy. V návrhu ústavného zákona sa tiež zakazujú viaceré ďalšie z morálneho hľadiska neprípustné činnosti porušujúce nedotknuteľnosť alebo ľudskú dôstojnosť nenarodeného dieťaťa alebo narodeného človeka. Poslanci napríklad navrhujú zákaz všetkých zásahov spôsobujúcich delenie ľudského vajíčka, vznik nenarodeného dieťaťa alebo organizmu obsahujúceho ľudské prvky; zákaz všetkých druhov klonovania (nielen reprodukčného); zákaz umelého oplodnenia a ďalších činností, následkom ktorých je, alebo môže byť ukončenie života nenarodeného dieťaťa; zákaz odoberania, získavania a využívania buniek vrátane embryonálnych kmeňových buniek, orgánov a iných častí nenarodených detí (okrem výnimiek, ktoré sú v súlade s morálkou).

V  záujme ochrany zdravého a priaznivého všestranného vývinu detí poslanci ustanovujú v ústave aj základné podmienky adopcií, pričom sa sprísňujú podmienky osvojenia detí do zahraničia. Táto snaha je tiež reakciou na neakceptovateľnú prax adopcií v niektorých štátoch nezohľadňujúcu najlepší záujem dieťaťa, morálku ani prirodzené právo, ale záujmy LGBTI aktivistov, ako aj na neprijateľné aktivity a pokusy súčasnej vlády propagujúce a presadzujúce neprijateľnú agendu LGBTI, s ktorou zásadne nesúhlasia.

Podľa hovorkyne KDH Nataše Žembovej Jozef Mikloško o tomto návrhu neinformoval ani poslancov za KDH, ani predsedníctvo hnutia. „Budeme o tomto návrhu podobne ako o všetkých bodoch schôdze NR SR rokovať s cieľom dohody poslaneckého klubu o spoločnom postupe na novembrovej schôdzi parlamentu,“ povedala Žembová.

Slovenská občianska koalícia SKOK! dôrazne odmieta predloženú novelu ústavy. Podľa strany je nemysliteľné plošne zakazovať interrupcie ústavným zákonom. „Niektoré aspekty ľudského života by nemali byť regulované zákonmi a ani štát by do nich nemal zasahovať. Sloboda každého občana v rozhodovaní by mala byť zachovaná, rovnako aj v oblasti partnerských vzťahov. Zasahovanie do slobody rozhodovania občanov, predovšetkým žien, nie je demokratické a ani ľudské. Návrh trojice poslancov vracia Slovensko do stredoveku,“ upozornil predseda strany SKOK! a poslanec NR SR Juraj Miškov. SKOK! odmieta akceptovať obmedzovanie slobody pri rozhodovaní sa o súkromných veciach každej ženy. Politici KDH a ich klony by mali prestať rozhodovať za ľudí a už vôbec by nemali prostredníctvom ústavných zákonov prikazovať ženám, ako majú žiť. Predložená novela Ústavy SR navrhuje ústavný zákaz interrupcií, ako aj registrovaných partnerstiev.

- Reklama -