Strana SKOK! presadila ochranu maloletých športovcov v zákone

0
Predsedníctvo strany SKOK (Autor: Facebook)

„Je výborné, že rodičia maloletých športovcov sa budú môcť podľa nového zákona o športe slobodne rozhodnúť, v ktorom klube bude ich dieťa šport vykonávať. Dnes stanovy a poriadky niektorých zväzov vytvárajú priestor na to, aby sa k športujúcim deťom kluby správali ako k obchodnému tovaru – a to sa zmení,“ vysvetlil člen výkonnej rady strany SKOK! Rastislav Antala. Slovenská občianska koalícia tvrdí, že nový zákon o športe bude pravdepodobne predložený na rokovanie vlády na budúci týždeň. Strana SKOK! sa do medzirezortného pripomienkového konania zapojila hromadnou pripomienkou, ktorú podpísalo viac ako 550 občanov.

„Som veľmi rád, že sa nám podarilo presvedčiť zástupcov pracovnej skupiny a zástupcov ministerstva, že je potrebné ochrániť práva maloletých športovcov a ich rodičov. V návrhu zákona o športe, ktorý bude predložený na rokovanie Vlády SR, je upravených viacero paragrafov a ustanovení tak, aby tieto práva boli jednoznačne ochránené. Športové zväzy budú musieť tieto ustanovenia akceptovať, v opačnom prípade nebudú mať možnosť prijímať verejné zdroje,“ vysvetlil Antala. Poslanec NR SR Martin Chren verí, že po rokovaní vlády sa znenie zákona v tejto oblasti nezmení.

Návrh zákona o športe pripravovali odborníci takmer rok a pol. Do jeho prípravy sa zapojilo viac ako 80 akademikov, štátnych zamestnancov, advokátov, ale najmä športovcov. Dôležitým prvkom návrhu je napríklad nový informačný systém, v ktorom bude povinnosť zaregistrovať sa. Systém následne zverejní údaje o športových organizáciách, športovcoch i športových odborníkoch. V databáze budú zverejnené aj zmluvy, ktoré preukážu hospodárenie s verejnými financiami, ale aj sponzorské dary, prostredníctvom tzv. transparentného účtu. Ten, kto bude žiadať podporu z verejných zdrojov, musí mať status „spôsobilý“. Systém ho takto označí len pri dodržiavaní pravidiel.

- Reklama -