Školstvo nebolo nikdy pre žiadnu vládu skutočnou prioritou. Je to škandál, hovorí Juraj Miškov

0
Juraj Miškov, predseda strany SKOK! (Autor: SITA)

„Od detí a mladých ľudí, ktorí dnes chodia do škôl, bude o 20 rokov závisieť osud našej krajiny. Je smutné, že za 25 rokov si to žiadni politici, či boli z pravice alebo z ľavice, na Slovensku neuvedomovali. Školstvo a mladí ľudia musia byť prioritou každej vlády. Nielen prijímať neuvážené kvázi-reformy každých pár rokov, ale dlhodobo rozvíjať túto oblasť,“ zdôraznil Miškov.

Školstvo nesmie byť populistickou témou

Predseda strany dodal, že súčasťou volebného programu strany SKOK! bude aj návrh na určenie troch priorít, na ktorých by sa mali dohodnúť všetci politici naprieč celým spektrom. „Aspoň v najdôležitejších oblastiach by sa mali politici spojiť, a nie rozdeľovať – zhodnúť sa na dlhodobej vízii a tú presadzovať bez ohľadu na to, kto bude pri moci. Nesmú sa vytĺkať politické body populizmom na každej téme. Školstvo a jeho rozvoj by určite mali byť takouto spoločnou prioritou všetkých,“ vyhlásil Miškov.

Na školstvo pôjde budúci rok menej

Ministerstvo školstva by malo mať v budúcom roku k dispozícii na svoje výdavky 1,218 miliardy eur. Vyplýva to z prvého návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018, ktorý zverejnilo ministerstvo financií. V porovnaní s rozpočtom na rok 2015, ktorý koncom vlaňajška schválil parlament, by išlo o medziročný pokles výdavkov o 272 miliónov eur. Čisté výdavky, bez prostriedkov z EÚ, majú klesnúť z 1,12 na 1,09 miliardy eur. Najväčšia časť výdavkov – 502 miliónov eur – je podľa návrhu rozpočtu naplánovaná v časti Národný program výchovy, vzdelávania a mládeže, pod ktorú spadá napríklad zabezpečenie, rozvoj a transformácia regionálneho školstva, rovnako tiež rozvoj pedagogických a odborných zamestnancov či zabezpečenie inšpekcie a najmä poskytovanie výchovy a vzdelávania v základných a stredných školách.

- Reklama -