Priznanie tvrdej reality od Kaliňáka: Utečenci umierať budú, kvóty im nepomôžu

0
Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

Proti zavedeniu kvót sa na výbore vyslovili poslanci všetkých opozičných strán. Podľa poslanca za KDH Martina Fronca únia pri migrantoch ukazuje, podobne ako pri riešení problémov Grécka, že nedokáže adekvátne reagovať v krízových situáciách a nemá pripravené riešenie. Schengenská hranica na juhu Európy je podľa Fronca deravá ako rešeto a nič sa s tým nerobí. Slovensko podľa poslanca KDH chce pomôcť pri riešení problému, a to finančne, materiálne aj personálne, migranti by sa však mali rozdeľovať na základe dobrovoľnosti jednotlivých štátov. 

Poslanec za Most-Híd Ivan Švejna pripomenul, že EÚ je ako manželstvo, spolužitie platí v dobrom aj v zlom. Migranti do jednotlivých krajín by podľa Švejnu mali smerovať aj podľa toho, aké má každá krajina záujmy a aktivity. Napríklad, ak sa Slovensko angažuje vojensky v Afganistane, títo utečenci by mali skôr ísť do iných krajín a podobne. 

Nezaradený poslanec Jozef Kollár upozornil, že debata o kvótach je bezpredmetná, pretože únia ich nakoniec aj tak schváli. Otázka podľa Kollára skôr stojí tak, ako je Slovensko pripravené na zavedenie kvót a ako bude reagovať neskôr. 

Poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič považuje tlak na zavedenie kvót za nepochopiteľný. Podľa neho rozdielny postoj k migrantom vytvára novú železnú oponu medzi krajinami V4 a starými členskými štátmi EÚ. 

Slovensko má podľa Kaliňáka pripravených niekoľko ťahov dopredu, ako správny šachista ich nechce prezradiť. Nech bude rozhodnutie únie akékoľvek, SR sa s ním bude vedieť vyrovnať, myslí si Kaliňák. O migrantoch očakáva horúcu diskusiu v pondelok na summite ministrov vnútra EÚ v Bruseli.

 

- Reklama -