Pre kapitál, pre parlament a vládu sme neprijateľní. Boja sa nás, lebo ako jediná strana na Slovensku sme za zmenu systému. Uhádli ste, ktorá z politických strán má tento slogan?

0
Jozef Hrdlička, predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) (Autor: SITA)

Komunisti na svojej webovej stránke píšu, že chcú svoj program uskutočňovať v záujme rozširovania ľudských práv a slobôd. Vzhľadom na historickú skúsenosť s nadvládou komunistov na Slovensku to znie priam neuveriteľne. Čo sa zmenilo? Táto zmena „kurzu“ v  chápaní podstaty programového zamerania strany vraj nastala práve poučením sa z histórie posledných desaťročí. Môžeme to teda chápať tak, že sa súčasní predstavitelia KSS dištancujú od komunistickej minulosti, ktorá bola poznačená uplatňovaním nedemokratických a byrokratických metód v rámci politického usporiadania vtedajšej ČSFR.

O čo im ide?

Komunisti si kladú za cieľ vybudovať socializmus avšak s demokratickými prvkami. Ich víziou je plná zamestnanosť a dôstojný život pre všetkých. Svoje programové ciele sa budú snažiť presadiť spojenectvom so „širokým spektrom ľavicových a demokratických síl nielen na Slovensku, ale aj v medzinárodnom meradle“. „Spoločenský systém, o ktorý sa KSS bude dlhodobo usilovať, je socializmus, zbavený zjednodušených predstáv a subjektivizmu. Chápe ho ako spoločnosť nielen sociálne spravodlivú, ale aj skutočne humánnu, v ktorej nie majetok, ale kvality človeka sa stanú rozhodujúcim meradlom medziľudských vzťahov a hlavnou formou vlády bude ľudová samospráva v plnej rôznorodosti jej foriem,“ píše sa v programovom zameraní KSS.

Marx, Engels a Lenin sú neochvejné vzory

Súčasný program a ciele KSS sa odvíjajú od „tvorcov marxistického učenia a vodcov proletariátu Marxa, Engelsa a Lenina, zo skúseností medzinárodného komunistického hnutia v  zápase proti kapitálu a vykorisťovaniu“. KSS chce nadviazať na „všetko pozitívne, čo sa pre oslobodenie ľudstva spod útlaku svetového kapitalizmu vykonalo, chce a musí sa poučiť i z neúspechov a chýb, aby sme mohli sústavne a rozvážne postupovať v plnení nášho programu, zjednocovať všetko pokrokové, revolučné, čo v terajšej etape existuje“. Podľa programového zamerania strany, „tzv. reálny socializmus, aj keď priniesol mnoho pozitívneho, tento ideál nesplnil. Riešením vraj nie je ani návrat k spoločenskému systému, ktorý spočíva na absolutizácii súkromného vlastníctva a trhového mechanizmu. Snahy o jeho znovunastolenie, KSS odmieta. Sú presvedčení o tom, že by v takomto prípade nenastal „spoločenský pokrok“.

Viac info o programovom zameraní strany nájdete TU

Je KSS ešte vôbec komunistickou stranou?

Komunistická strana Slovenska, podobne ako mnoho iných „komunistických” strán vo svete, už dávno nie je komunistickou stranou v pravom zmysle slova. Strana sa modernému, pluralitnému systému prispôsobila natoľko, až sa stala takmer nekomunistickou, manažérsky vedenou volebnou stranou. Prvý, a zatiaľ aj posledný, historický úspech dosiahli komunisti vo voľbách do NR SR ešte v roku 2002. Na základe dosiahnutých výsledkov vo voľbách (6,32 %) si do poslaneckých kresiel zasadlo 11 komunistov. V najnovších prieskumoch volebných preferencií sa KSS ocitla na na bode mrazu zvoliteľnosti. Percentuálne sa strana pohybuje na rozhraní dvoch percent. Aj napriek tejto skutočnosti si napríklad taký Ľuboš Blaha (SMER-SD) vie s komunistami predstaviť povolebnú spoluprácu. Nuž, uvidíme, čo sa bude diať po budúcoročných parlamentných voľbách.

 

- Reklama -