Poslanca Ľuboša Blahu zaujíma, odkiaľ majú peniaze pravicové strany, ktoré sú malé a nemajú za volebné zisky toľko peňazí

0
Ľuboš Blaha, poslanec NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

„Takéto obvinenia nemajú nielen žiadnu empirickú bázu, ale ani žiadnu logiku. Veď Smer je taká veľká, úspešná a teda aj bohatá strana, keďže vyhrala viaceré voľby a má teda zo zákona vysoké príspevky od štátu, že nepotrebuje mať žiadnych nekalých sponzorov. Opozícia svoje konšpirácie živí iba rôznymi banálnymi obrázkami, ako sú fotky bývalého šéfa hokejového zväzu s politikmi na hokeji a podobne, akoby to niečo dokazovalo,“ povedal Blaha.

Blahu skôr zaujíma odkiaľ majú peniaze pravicové strany, ktoré sú malé a nemajú za volebné zisky toľko peňazí. „Hlavná vec, že majú odniekiaľ dosť peňazí na to, aby oblepili Slovensko svojimi billboardami. Smer-SD má dostatok peňazí vďaka volebným výsledkom, čiže vplyv oligarchov na Smer-SD je podľa mňa nulový,“ zdôraznil s tým, že bol by najradšej, keby finančné skupiny nemali vplyv ani na národnú ekonomiku ani na nič, ale to dokáže zariadiť iba silný štát.

Zneužívajú svoju ekonomickú moc

Podľa Blahuv celej Európe veľké firmy a finančné skupiny obchádzajú zákony, neplatia dane a svoje sídla umelo vykazujú v daňových rajoch. „Zneužívajú svoju ekonomickú moc a nijako neprispievajú do rozpočtu, do našej spoločnosti, do našej prosperity. Sú to príživníci, vycuciavači Slovenska. Udupávajú malé subjekty, malých ľudí a častokrát celý štát, celú spoločnosť a robia to mnohokrát úplne legálne, zneužívajú globalizáciu a medzinárodné právo. Nemusia spáchať trestný čin, ale zneužívajú svoje postavenie v ekonomike a udupávajú dôveru ľudí v štát. Jediný, kto sa voči veľkým finančným skupinám môže postaviť, je ľavica, ktorá má boj proti koncentrácii majetku vo svojom programe, odkedy v 19. storočí vznikla,“ vyhlásil Blaha.

Ku kauzám žiaľ dochádza podľa Blahu pri každej vláde. „V tomto nie je ideologický rozdiel medzi ľavicou a pravicou, či liberálmi a konzervatívcami, všetky politické prúdy chcú bojovať proti korupcii, ale nikto nemá čarovný prútik. Mňa akékoľvek kauzy mrzia o to viac, že sa potom celé mesiace neriešia hodnotové a praktické sociálne a ekonomické veci, ktoré sa riešiť majú a ľudia strácajú dôveru v štát,“ konštatoval. Korupcia podľa neho oslabuje dôveru v štát a ľavica je presvedčená, že len štát môže pomôcť ľuďom pred trhovou džungľou. „Slovensko dnes štát potrebuje na to, aby ekonomicky a sociálne pomáhal ľuďom. Ak by nebolo štátu, ľudia by boli ponechaní úplne napospas oligarchom a finančným žralokom. Tí by si potom kúpili všetko a každého. Jediný, kto sa dnes dokáže postaviť oligarchom, finančným skupinám, bohatým ľuďom, je silný štát, ktorý však musí byť efektívny, sociálne spravodlivý a nesmie byť skorumpovaný,“ zdôraznil.

- Reklama -