Podľa Podmanického je choré, že najmä opoziční poslanci chrlia stovky zákonov. Podľa neho sa múdry človek vyjadruje len k tomu, čomu rozumie, hlupák sa vyjadruje ku všetkému

0
Ján Podmanický, poslanec NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

Podľa neho sa tým v konečnom dôsledku znižuje právna istota ľudí. „Veľa úprav sa dá robiť podzákonnými predpismi, no nerobí sa to, všetko sa tlačí do zákonov. Parlament by preto nemal prijímať toľko zákonov. Zákony by mali byť jednoduché, systematické a prehľadné, nemali by riešiť tie najpodrobnejšie detaily. Desatoro bolo vytesané do dvoch tabúľ, naše právne normy sú vpísané do státisícov strán, čo je úplne scestné,“ vyhlásil Podmanický.

Opoziční poslanci útočia na vládu

Podľa Podmanického je choré, že najmä opoziční poslanci chrlia stovky zákonov, pritom ich nemajú prekonzultované ani s vlastnými partnermi, a teda vopred vedia, že v parlamente neprejdú. „Ak by mali seriózny záujem na presadení niektorých zákonných zmien, tak by mali najskôr o nich rokovať s ostatnými poslaneckými klubmi. Viem, že niektoré dobré zmeny by podporili aj poslanci za Smer. Ak má niekto úprimný úmysel prijať dobrú vec, tak nemôže najskôr v parlamente hodiny primitívne nadávať tým, ktorí majú tieto zmeny schváliť, a potom sa čudovať, že nezískal potrebnú podporu,“ konštatoval s tým, že častokrát teda nie je cieľom niektorých opozičných poslancov presadiť zákonnú zmenu, ale využiť predloženie zákona na to, aby mohol prízemne útočiť na vládu alebo vládnych poslancov.

Múdry človek sa vyjadruje len k tomu, čomu rozumie

Opačný efekt má podľa Podmanického aj to, keď niektorí poslanci hodiny a hodiny vystupujú s tými istými myšlienkami a frázami. „Myslia si, že čím viac budú vystupovať, tým viac politických bodov získajú. Múdry človek sa vyjadruje len k tomu, čomu rozumie, hlupák sa vyjadruje ku všetkému. Múdry človek vie, koľko nevie. Hlupák si myslí, že vie všetko. Múdry človek má bázeň pred inými múdrymi ľuďmi a váži svoje slová. Hlupák nemá odhad, natára všetko možné. Pozrite sa, kto v parlamente vystupuje najviac. No, univerzitní profesori to nie sú,“ vyhlásil poslanec za Smer-SD.

Predkladajú rovnaké zákony

Rovnako je to podľa neho aj s nápadom, ktorý sa rozmohol práve v tomto funkčnom období národnej rady. „Opoziční poslanci sústavne predkladajú ten istý zákon, potom ho pred hlasovaním stiahnu a znova ho predložia na ďalšiu schôdzu. Je to len o kvantite: čím viac rozprávať, aj keď o ničom, čím viac zákonov predkladať, aj keď bez zmyslu,“ dodal. Smer však podľa neho nikdy nepristúpil k tomu, aby obmedzoval vystúpenia opozičných poslancov, „ako to urobil najväčší demokrat a liberál Richard Sulík, keď zaviedol časomieru na vystúpenia poslancov“.


 

- Reklama -