Podľa Fedora je síce heslo „Pomáhať a chrániť“ pekné, ale treba ho naplniť aj obsahom

0
Martin Fedor, poslanec NR SR (Autor: SITA)

Polícia potrebuje mať podľa neho rozviazané ruky. Myslí si, že to bude len vtedy, keď bude mať špeciálne postavenie. „Chceme preto posilniť postavenie policajného prezidenta v systéme. Nemôže byť len priamym podriadeným ministra vnútra, ktorý je politickým reprezentantom. Chceme oddeliť fungovanie polície od priameho dohľadu politikov. Verím, že aj tým dokážeme zvýšiť akcieschopnosť a efektívnosť polície,“ povedal.

Políciu treba oddeliť od inšpekcie

Podľa návrhu Siete by policajného prezidenta menoval prezident SR na návrh vlády po verejnom vypočutí v parlamente. Druhým opatrením k lepšej funkčnosti a tiež stabilizácii policajného zboru má byť návrh na zastavenie odvolávania policajných funkcionárov bez udania dôvodu, ako je to možné v súčasnosti. „Chceme tiež účinný systém kariérneho rastu. Po každých parlamentných voľbách totiž dochádza k obrovským výmenám policajných funkcionárov na všetkých úrovniach,“ upozornil Fedor. V balíku systémových opatrení navrhujú tiež zriadiť nezávislú inšpekciu bezpečnostných zborov. Tá má byť nezávislým orgánom pre vyšetrovanie prešľapov príslušníkov bezpečnostných zložiek. „V súčasnosti policajný prezident i šéf inšpekcie spadajú pod politické vedenie rezortu. Zodpovedajú sa ministrovi vnútra. Som presvedčený, že systém výkonu (polícia) i kontroly (inšpekcia) bude fungovať lepšie, ak dôjde k jeho oddeleniu. Považujem takto dlhodobo fungujúci systém za prepolitizovaný a chceme takto znížiť vplyv politiky na políciu i na jej kontrolu,“ konštatoval poslanec NR SR.

Prepojenie policajta a komunity je kľúčové

Sieť tiež chce klásť väčší dôraz na užšie prepojenie fungovania polície s jednotlivými komunitami v mestách a obciach. „Prepojenie policajta a komunity je najlepší spôsob ako zvýšiť vzájomnú dôveru. Projekt pochôdzkárov by mal zabezpečiť, že ľudia budú mať prehľad, na koho sa v prípade ťažkostí obrátiť. A to osobne. Pretože dôvera začína práve tam, pri komunikácii občana s predstaviteľom štátu, ktorý má na starosti jeho bezpečnosť,“ povedal Fedor s tým, že policajti by sa mali stať integrálnou súčasťou komunity, v ktorej budú pôsobiť. Samozrejmosťou bude užšia spolupráca so samosprávou. Bude to mať výhody tak pre občanov, ako aj pre príslušníkov polície. „Neskrývam, že sme sa do veľkej miery inšpirovali aj zahraničím, v štátoch, kde občania hovoria, že dôverujú polícii oveľa viac, ako je to napríklad u nás,“ dodal.
 

- Reklama -