PRIESKUM: Voľby by vyhral Smer, jeho najväčším súperom je Sieť

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

Prieskum potvrdzuje, že najväčším súperom pre Smer je strana Sieť, ktorá získala podporu 11,1 percenta. Od Smeru ju však delí viac ako 21 percent. Tretiu priečku obsadila strana Most-Híd, ktorú by volilo 7,4 percenta opýtaných. Vo voľbách v roku 2012 získala strana 6,89 percenta. S miernym odstupom ju nasleduje KDH so ziskom rovných sedem percent, pričom vo voľbách v roku 2012 získalo hnutie 8,82 percenta. Na piate miesto sa dostalo s výsledkom 6,6 percenta hnutie OĽaNO, ktoré vo voľbách v roku 2012 získalo 8,56 percenta.

SMK tesne bred bránami parlamentu

Do parlamentu by sa podľa prieskumu dostala aj SNS so ziskom 6,5 percenta hlasov. Vo voľbách v roku 2012 sa SNS do Národnej rady SR nedostala. Skupinu strán a hnutí, ktoré by sa dostali do parlamentu, uzatvára SaS so ziskom 5,1 percenta voličských sympatií. Vo voľbách v roku 2012 získalo hnutie 5,88 percenta. Tesne pred bránami parlamentu by sa v júli ocitla SMK s nameranými 4,3 percenta podpory. Ostatné strany sa pohybujú v rozpätí od jedného do dvoch percent voličskej podpory. Z prieskumu tiež vyplýva, že na voľbách do Národnej rady SR by sa v júli zúčastnilo 57,7 percenta oprávnených voličov, z nich 11,2 percenta sa zatiaľ nerozhodli, ktorá strana alebo hnutie dostane vo voľbách ich hlas. Voliť by nešlo 19,8 percenta ľudí a 22,5 percenta nevie, či pôjde voliť.

Projekt Phoenix Research on-line je partnerom americkej PewResearchCenter, spoločnosti s medzinárodnou pôsobnosťou 3Q Global a anglosasko-nemeckej AMR. Výskumy robí agentúra predovšetkým metódou online prieskumu. Vzorky respondentov vyberá kvótnym výberom – napríklad podľa kraja, veku, pohlavia.


 

- Reklama -