Opozičný politik Procházka predstavil svoje plány. Posťažoval sa, že sa mu starí politici vysmievajú

0
Podpredseda strany Sieť Andrej Hrnčiar, predseda strany Sieť Radoslav Procházka a bývalý podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý (Autor: SITA)

Sieť sa v programe sústredí na praktickú pomoc rodinám a pracujúcim rodičom. Druhou oblasťou bude podpora regiónov, treťou veľmi zásadné zjednodušenie podmienok pre domácich podnikateľov, najmä tých malých a stredných. „Po štvrté, cez zásadu osobnej hmotnej zodpovednosti politikov, vylúčenie schránkových firiem a hrozbu prepadnutia nepriznaného majetku verejných funkcionárov budeme usilovať o očistu verejného priestoru od bielych koní a ich chovateľov. A po piate, sústredíme sa aj na zvýšenie kvality a dostupnosti verejných služieb, najmä v oblasti zdravotníctva a školstva. V skratke, ide nám o jednoduchý štát, na ktorý sa bude dať spoľahnúť, ktorý funguje ako dobrý servis pre ľudí,“ konštatoval Procházka.

Štátni úradníci pôjdu do terénu

Predseda opozičnej strany si uvedomuje, že podpora regiónov, ako ju Sieť predstavila, sa stretla s odporom ostatných politických strán. „Už teraz sa starí politici vysmievajú z toho plánu decentralizovať výkon moci a posmešne ho nazývajú sťahovaním úradov, pričom to vôbec nie je podstata toho plánu. Podstata je vrátiť aspoň časť toho systému späť do terénu,“ vysvetlil líder Siete. Jedna vec podľa neho je decentralizovať výkon moci a druhá dať jej terénny rozmer. „Tak, aby ten štátny tajomník, ktorý má na starosti dokončenie D1 z Bratislavy do Košíc, v tých rozkopaných, rozbitých Košiciach, po ktorých sa teraz nedá cestovať inak ako rogalom, aby tam sedel, tých ľudí musel počúvať a bol s tým konfrontovaný. To isté platí pre Žilinu či Prešov,“ dodal.

Regióny, regióny a ešte raz regióny

Druhá oblasť podpory regiónov sú regionálne ekonomické zóny, ktoré v prvej fáze majú riešiť nedostatok pracovných príležitostí napríklad tam, kde dnes nie je cestná infraštruktúra, podporou investícií a v druhej fáze vytvoriť predpoklady pre to, aby sa Slovensko hýbalo dopredu aj v tom, čo dokáže investorom ponúknuť. „Čiže nielen montážna dielňa, ale služby s vysokou pridanou hodnotou a inteligentný priemysel. Lebo talenty na to v tej krajine sú, tí IT-čkari v Košiciach alebo Žiline a ďalšia ľudská kvalita tam naozaj je, len potrebuje príležitosť,“ poznamenal. Sieť rieši aj otázku, ako zvýšiť účasť regiónov na tvorbe celoštátnej politiky cez tvorbu celoštátnych orgánov, to znamená cez úpravu volebného systému. „Poviem to nahlas, my s jedným volebným obvodom stotožnení nie sme. A budeme hľadať veľmi silnú náhradu za tento model jedného volebného obvodu, aj cez prizmu posilnenia zodpovednosti tých volených zástupcov voči ľuďom, od ktorých dostanú mandát,“ vyslovil sa predseda Siete.

 

- Reklama -