Nemáme ropu, nemáme toľko surovín, ale sme krajinou skvelých a šikovných ľudí. Na nich stojí naša budúcnosť a do nich treba investovať, myslí si Juraj Miškov

0
Juraj Miškov, predseda strany SKOK! (Autor: SITA)

Slovensko podľa Miškova dlhodobo zanedbáva investície do ľudského kapitálu, hoci je tým najcennejším zdrojom, ktorý máme. „Nemáme ropu, nemáme toľko surovín, ale sme krajinou skvelých a šikovných ľudí. Na nich stojí naša budúcnosť a do nich treba investovať,“ hovorí Miškov. Slovenská občianska koalícia preto navrhuje vyčleniť niekoľko miliónov eur na dodatočnú podporu pre stredoškolákov aj vysokoškolákov na vzdelávacie pobyty v zahraničí.

Mladí budú po svojom návrate tlačiť na zmenu

Mladí ľudia so skúsenosťou v zahraničí budú podľa Miškova vytvárať tlak aj na slovenských politikov a úradníkov, aby pracovali lepšie. „Je pre mňa veľmi dôležité, že mladí ľudia, ktorí zažijú, ako bežné veci fungujú v zahraničí, budú na základe svojich skúseností po návrate tlačiť na zmenu aj doma a vyžadovať od politikov, aby poskytovali lepšie a kvalitnejšie služby. Len silní, vzdelaní a skúsení občania dokážu na politikov vytvoriť dostatočný tlak,“ dodal Miškov.

Školstvo si vyžaduje väčšie investície

Podľa neho je na Slovensku niekoľko desiatok oblastí, v ktorých sa dajú poskytovať efektívnejšie služby a ušetriť až jedna miliarda eur ročne na štátnych výdavkoch. Školstvo a rozvoj ľudského potenciálu sú však oblasťou, na ktorej sa podľa strany šetriť nedá a naopak si vyžaduje väčšie investície.


 

- Reklama -