Krútia sa ako červíky v zdochline ryby! Povedal premiér Fico na adresu opozície

0
Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

Predseda vlády opätovne odmietol, že by financovanie opatrení zo sociálnych balíkov zvyšovalo deficit verejných financií alebo verejný dlh. Upriamil pozornosť na to, že medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's pred pár dňami zvýšila rating dlhodobých záväzkov Slovenska v zahraničnej a domácej mene na stupeň A+ z úrovne A. „Táto agentúra povedala, že dopad týchto balíkov na verejné financie bol relatívne malý a je vo veľkej miere kompenzovaný lepším výberom daní,“ uviedol Fico. Financie na sociálne balíky totiž vláda podľa neho získava dominantne lepším výberom daní a nie ich zvyšovaním.

Sociálny balíček vyvolal rozruch

Vláda štartuje realizáciu druhého sociálneho balíka, ktorý obsahuje 15 opatrení. Ako prvý pôjde koncom augusta na rokovanie vlády návrh na zníženie dane z pridanej hodnoty na vybraný okruh základných potravín z 20 percent na 10 percent. „Sme už vo finiši, zoznam precizujeme o konkrétne položky,“ povedal v utorok predseda vlády. V zozname by sa podľa neho malo nachádzať čerstvé mäso, mlieko, chlieb, či čerstvé ryby dochované na Slovensku.

Chcú pomôcť najmenej rozvinutým okresom

Koncom augusta by mala vláda podľa Fica rokovať aj o návrhu zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom. Na 18. augusta tohto roka predseda vlády zvoláva k tomuto návrhu do Bratislavy poradu primátorov, starostov, predstaviteľov miestnej štátnej správy a podnikateľov z vybraných piatich okresov. „Miera nezamestnanosti, predikovaná k 1. januáru 2016, má byť v týchto okresoch vyššia ako 20 percent,“ povedal Fico. V týchto okresoch majú podľa neho platiť osobitné opatrenia, ako významná podpora pri cestovaní za prácou, či prístupnejšie stimuly pre podnikateľov. V krátkom čase by mala vláda predstaviť návrh na poskytovanie príspevku na školy v prírode a lyžiarske kurzy.

- Reklama -