Grécko si môže brať príklad zo Slovenska. Aj Slovensko muselo prejsť náročnú cestu od princípov marxizmu k princípom trhu. Za Mečiara to však nešlo

0
Mikuláš Dzurinda, expremiér SR (Autor: SITA)

Na reformné kroky slovenského expremiéra Dzurindu poukázal prestížny britský denník Financial Times (FT), ktorý použil vývoj na Slovensku ako príklad pre krízou zmietané Grécko. Rozhovor Mikuláša Dzurindu pre Financial Times priniesol portál HNonline.sk.

Obul si bežecké topánky, aby naštartoval hospodársky rast Slovenska

„Dzurinda, politik preslávený aj behmi na dlhé trate, si obul svoje bežecké topánky a z krajiny spravil motor ekonomického rastu, ktorý urobil zo Slovenska centrum automobilového priemyslu,“ píše ekonomický denník. Slovensko podľa FT dobehlo svojich susedov a vďaka Dzurindovi zvládlo načas aj vstup do Európskej únie. Keď Dzurinda v roku 2006 prišiel o post premiéra, mohol sa pýšiť 10,7 percentným ekonomickým rastom na konci roka. „Pre väčšinu Slovákov sa škrty, obmedzenia a reformy vyplatili,“ myslí si FT.

Grécko vedie blok komunisticko-nacionalistických strán

No dobre, ale aký je súvis medzi Slovenskom a Gréckom? Podľa britského denníka všetko. Ekonomika Grécka sa od roku 2007 prepadla o viac ako štvrtinu, čo je najväčší pád ekonomiky európskych krajín od roku 1990. Stále sú však na tom Gréci najlepšie, ak ich porovnáme s krajinami strednej Európy. Grécky premiér Alexis Tsipras, ktorého strana nasľubovala svojim voličom návrat k prosperite, by mal podľa FT zvážiť podobnú stratégiu ako stredoeurópske krajiny. Jeho dôvera totiž upadá a krajinu vedie blok komunisticko-nacionalistických strán.

Celý článok si môžete prečítať TU

 

- Reklama -