Figeľ (KDH): V Smere je pri pohľade zvonku stabilita, zvnútra vidieť napätie

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Podľa predsedu kresťanských demokratov kauza predraženého nákupu CT prístroja v Piešťanoch, ale aj ďalšie kauzy v zdravotníctve, či manipulácie pri Váhostave otriasli súdržnosťou aj v Smere-SD. „Bol som toho svedkom, keď prišiel v apríli návrh na moje odvolávanie v NR SR. Podpísala ho len polovica poslancov za Smer a postupne aj ich odhodlanie dokonať túto pomstu sa rozkladalo. Absurdnejší návrh na odvolanie z parlamentného vedenia si nepamätám. Odvolávať niekoho po štyroch rokoch za to, že ako bývalý minister som pri plnom vedomí súhlasil s nižšími, transparentne vysúťaženými cenami diaľnic je arogantná a zúfalá snaha prekryť vlastné podvody a skutočné problémy,“ tvrdí Figeľ, podľa ktorého práve kauza Váhostav poukázala na to, že ľudia nechcú skorumpovanú vládu, ale očakávajú rozumnú politiku.

Politická stabilita nestačí

Figeľ pripomenul, že Fico neustále zdôrazňuje, že Slovensko má vďaka Smeru stabilnú vládu. „Iba stabilita nestačí. Treba aj zodpovedné vládnutie. Zodpovedná vláda nebude odkladať problémy, nebude ľuďom rozdeľovať malé balíčky a veľké, miliónové zásielky posielať na Cyprus, Bahamy či do iných exotických destinácií schránkovým firmám. Zodpovedná vláda nezadlžuje nasledujúce generácie ani finančne, ani morálne,“ vyhlásil.

Predseda KDH tvrdí, že za osem rokov pôsobenia Roberta Fica vo funkcii premiéra sa slovenský dlh zdvojnásobil. „Každé dieťa, ktoré sa narodí, dostane do vienka takmer mínus 8 000 eur ako podiel na verejnom dlhu. Dlh neklesá, ale rastie, a prekročil už 40 miliárd eur. Zodpovedná vláda bude riešiť vysokú nezamestnanosť ako prioritu, lebo práve rast zamestnanosti je najúčinnejšou sociálnou politikou. 350-tisíc ľudí bez práce potvrdzuje, že Smer nevie riešiť stav v zaostávajúcich regiónoch,“ povedal s tým, že približne 18-percentná nezamestnanosť v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji znamená aj vyľudňovanie chudobných obcí a stratu perspektívy pre mladé rodiny.

- Reklama -