Európska únia pozastaví platnosť sankcií uvalených na Bielorusko

0
Obdivovateľ bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka zviera v ruke jeho portrét v centre Minsku (Autor: SITA)

,,Na nasledujúce štyri mesiace sme sa rozhodli platnosť sankcií (uvalených na Bielorusko) pozastaviť,” uviedol Désir na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ v Luxemburgu.

,,Tie voľby (v Bielorusku), samozrejme, nespĺňajú medzinárodné normy, ktoré platia pre nás,” uviedol nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, pričom však vyzdvihol určitý pozitívny vývoj v Bielorusku, akým je napríklad prepustenie politických väzňov.
Podľa Steinmeiera dôjde k zrušeniu sankcií proti Bielorusku od januára budúceho roku; toto rozhodnutie sa však bude týkať len ľudí sankcionovaných z politických dôvodov, nie osôb uznaných za vinných z činov násilnej povahy.

Dlhoročný bieloruský autoritatívny líder Alexander Lukašenko  v nedeľňajších prezidentských voľbách  so ziskom 83,5 percenta hlasov  bezpečne zvíťazil.

EÚ a USA sprísnili sankcie uvalené na Bielorusko po násilnom potlačení pokojných protestov počas prezidentských volieb v roku 2010. Okrem cestovných zákazov pre Lukašenka a ďalších bieloruských predstaviteľov Západ podrobil sankciám aj viaceré tamojšie štátne spoločnosti a organizácie.
Lukašenko sa po vypuknutí krízy na Ukrajine zapojil do snáh o mierové urovnanie konfliktu, čo Európska únia ocenila.

- Reklama -