Érsek zostáva ministrom dopravy, väčšina poslancov ho podržala

0
Na snímke sprava minister Árpád Érsek, podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar, minister spravodlivosti Gábor Gál a poslanec Tibor Bastrnák (všetci Most-Híd) počas 44. schôdze NR SR 5. apríla 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Érseka iniciovala opozičná SaS a podporili ju aj poslanci Sme rodina a nezaradení poslanci. Ako najzávažnejší dôvod uviedli spôsob riadenia na úseku D1 Lietavská Lúčka — Višňové — Dubná Skala. Vyčítajú mu tiež meškanie diaľničných úsekov.

Rezort dopravy kritiku odmieta. Érsek podľa vlastných slov vyriešil situáciu na úseku D1 s tunelom Višňové podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Ministra podporila aj vláda, ktorá s jeho odvolaním nesúhlasila.

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) sa poďakoval poslancom, ktorí ho podržali pri hlasovaní o jeho odvolaní z funkcie. Zároveň vyzval opozíciu, aby sa nabudúce odborne pripravila vo veciach, na základe ktorých chcú odvolávať ktoréhokoľvek ministra.

Pokus o odvolanie sa podľa ministra niesol skôr v politickom ako odbornom tóne. “Tie otázky a konštatovania som nejakým spôsob hodnotil tak, že neboli odborné, boli kvázi politické,” skonštatoval.

“Na ministerstve dopravy, chvalabohu, nebola žiadna taká kauza, aféra, ktorá by mohla vyvolať spoločenský tlak na to, aby ma odvolali,” zdôraznil. Súčasne podotkol, že návrh na jeho odvolanie nepodpísali ani všetci opoziční poslanci.

Andrej Hrnčiar za klub Most-Híd poznamenal, že toto odvolávanie bolo netradičné. “Podľa toho tónu, v akom sa táto schôdza diala, miestami to bolo nudné, miestami trochu vtipné,” opísal, pričom podľa neho to bola povinná jazda opozície.

- Reklama -