Bývalí mečiarovci Kozlík a Urbáni vytvorili koalíciu s Belousovovou. Sú Národná koalícia, ktorá sa chce spojiť aj s Ľuptákom

0
Predseda Strany moderného Slovenska (SMS) Milan Urbáni a predseda Strany demokratického Slovenska (SDS) Sergej Kozlík počas tlačovej besedy k vzniku Národnej koalície (Autor: SITA)

Ako povedal dnes predseda strany a bývalý europoslanec Sergej Kozlík, Národná koalícia bude volebnou stranou. Na jej kandidátke pôjdu do volieb aj kandidáti Strany moderného Slovenska, ktorú vedie exposlanec  Milan Urbáni a strany Národ a spravodlivosť, ktorej predsedníčkou je bývalá líderka SNS Anna Belousovová. Tieto tri strany v júni podpísali aj koaličnú dohodu. „Počas najbližších dvoch týždňov zjednotíme programové veci. Zadefinujeme svoj postoj k EÚ, NATO, migrantom, sociálnym a ekonomickým otázkam. Keďže sme koalícia, ponechávame stranám voľnosť v istých témach,“ povedal Kozlík, ktorý pripustil, že na spoločnej kandidátke pôjde aj o súťaž kandidátov a jednotlivých strán, ktoré ich navrhli.

Národná koalícia chce podľa Urbániho dosiahnuť úspech v najbližších parlamentných voľbách. Koalícia je otvorená aj pre ďalšie strany. „Rokujeme so Slovenskou ľudovou stranou. Záujem prejavilo aj Združenie robotníkov Slovenska. Chceme zjednotiť národné sily. Teraz spájame strany, ale chceme spájať ľudí,“ vyhlásil Urbáni.

Národná koalícia je podľa Belousovovej alternatívou pre národného voliča. „Na Slovensku chýba normálna národná strana. Jedna je, ktorá sa tvári národne, ale je to biznis projekt niektorých oligarchov. Máme aj druhú krajnosť, ktorou sú radikáli,“ povedala Belousovová.

Strany teraz pracujú na príprave programu, ktorý predstavia v októbri na programovej konferencii. „Chceme prehodnotiť systém EÚ. Tiež chceme prehodnotiť vzťah EÚ a NATO. Problém migrácie by sa mal riešiť podľa nás tam, kde vznikol, teda v domovských krajinách. Je ľudské pomôcť ľuďom v núdzi, ale treba zabrániť príčine, teda, aby sa dostávali ľudia do núdze,“ pomenoval niektoré programové východiská Urbáni.

- Reklama -