Bolo to cynické, bezcitné a teatrálne! Môže to ohroziť mier. Danko protestuje proti postupu Ukrajiny pri fingovanej smrti ruského novinára

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

Konanie ukrajinských tajných služieb, malo podľa ich vyjadrenia predísť zavraždeniu Babčenka, Danko považuje za nehorázne, nedôstojné a nehanebné. Označil to za hazard so svetovou bezpečnosťou, nakoľko došlo k eskalácii napätia medzi Ruskom a Ukrajinou a v dôsledku toho mohli prísť o život ľudia. „Ak chcete zachrániť jeden život, nemôžete ohroziť ďalšie. Tam mohli byť desiatky mŕtvych v ukrajinsko-ruskom konflikte,“ domnieva sa s dôvetkom, že toto je medzinárodný konflikt, ktorý môže ohroziť svetový mier.

Následnú tlačovú konferenciu, kde Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) priznala, že vražda bola len zinscenovaná, šéf slovenského parlamentu potom zhodnotil, ako bezcitnú, cynickú a teatrálnu. „Hlboko sa ma dotkla správa, kedy bola hodnota ľudského života znevážená konaním, ktorého pozadie môže byť ušľachtilé, ale celkový dojem je katastrofálny,“ komentoval udalosť.

Ukrajina prekročila hranice

Ukrajina, ktorá má záujem stať sa členským štátom EÚ, podľa Danka prekročila prijateľné hranice a jej predstavitelia si neuvedomili medzinárodný dosah svojho konania. „Z pozície predsedu Národnej rady SR budem dôrazne protestovať svojmu partnerovi v Ukrajine, že ak je v takejto šou zapojený štátny orgán, považujem to za nedôstojné,“ oznámil. 

Šéf parlamentu má podľa jeho slov za sebou rozhovor so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Ivanom Korčokom a verí, že rezort diplomacie postup ukrajinských orgánov takisto odsúdi. „Nechcem, aby ministerstvo strčilo hlavu do piesku, chcem vidieť rázne kroky,“ tlmočil svoje očakávanie s tým, že Slovensko musí zaujať postoj a udalosť nemôže ostať bez povšimnutia. 

Ako to bolo

Smrť ruského novinára Arkadija Babčenka zinscenovali v utorok ukrajinské tajné služby. Novinár žije a predstúpil v stredu pred novinárov na tlačovej konferencii v Kyjeve. Riaditeľ SBU Vasyľ Hrycak na nej oznámil, že Babčenkovu smrť nafingovali ako pascu na tých, ktorí sa ho snažili reálne zabiť. Dodal, že akciu plánovali niekoľko mesiacov, aby odhalili plány ruských tajných služieb. Skutočného organizátora Babčenkovej vraždy zadržali, píše agentúra DPA.

- Reklama -