Ako by sa moslim cítil napríklad na Orave? Pýta sa Ľuboš Blaha, podľa ktorého migranti nechcú prísť na Slovensko

0
Ľuboš Blaha, poslanec NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

V rozhovore pre agentúru SITA Ľuboš Blaha uvádza, že má vážne obavy o stabilitu Balkánu. Práve tam podľa predsedu zahraničnopolitického výboru NR SR vznikli veľké vojny, ktoré sa následne rozšírili do celého sveta. „Buďme realisti. Dôsledkom skrachovaného a podvyživeného Grécka je nárast extrémizmu, riziko turbulencií a aj väčší tlak migrantov,“ vyhlásil Blaha.

Podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti nastane problém v prípade, že Gréci prestanú mať záujem na udržiavaní európskej solidarity a pustia utečencov cez svoje hranice ďalej do Európy. „Nasledovať bude stavba múrov, aby sa utečenci z Balkánu nedostali ďalej a roztočí sa kolotoč xenofóbie. Toto sa nemusí skončiť dobre,“ zdôraznil Blaha.

Za všetkým sú nepokoje na Blízkom východe

„Keď veľmoci ako USA, Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko rozbili Líbyu, cez ktorú dnes prichádzajú utečenci, keď prispeli k rozbitiu Sýrie, keď USA rozbili Irak, tak potom nemôžu zvaľovať zodpovednosť na niekoho iného,“ myslí si Blaha. Migranti dnes podľa neho prirodzene idú do krajín, ako je Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, lebo tam majú svoje komunity, mešity, ekonomickú perspektívu.

Migranti k nám ísť nechcú

Ľuboš Blaha tvrdí, že migranti nechcú ísť na Slovensko, ani do Maďarska, ani do Lotyšska, ale chcú ísť na Západ. „Veľmoci chcú vnútiť nielen nám, ale aj samotným utečencom, aby ostali u nás, hoci tu žiť nechcú. Tým, mimochodom, porušujú ich slobodu a ľudské práva, ale hlavná vec, že majú vzletné reči o humanizme a solidarite,“ tvrdí poslanec vládneho Smeru-SD. Podľa Blahu by mali mať utečenci férovú možnosť vybrať si krajinu, kde chcú žiť a kde chcú požiadať o azyl. „Ich snom nie je Slovensko, ale západné veľmoci, tam chcú žiť,“ povedal Blaha, podľa ktorého, ak chceme byť, ako Európania humanistickí a solidárni s utečencami, tak ich máme nechať naplniť sny, ktoré majú a dať im šancu ísť na Západ.

- Reklama -