Má plné zuby USA? Poslanec KDH Jozef Mikloško priznáva, že cvičení NATO je na neho už priveľa

0
Jozef Mikloško (Autor: SITA)

„V poslednom čase sa mi zdá, že tých cvičení NATO vo východnej Európe začína byť akosi veľa. Zdá sa mi, že v čase mieru, ktorý je už v Európe 70 rokov, začína byť toho trochu veľa. Slovensko často plače, že na obranu dávame málo, čo je asi pravda, sľúbili sme pri vstupe do NATO venovať viac výdavkov na obranu. Aj tieto cvičenia niečo stoja,“ povedal Mikloško, ktorý preto aj interpeloval ministra obrany Martina Glváča.

Mikloškovi sa tiež nepozdáva angažovanie sa Spojených štátov v Európe. „Vieme, že americkí politici v snemovni nedávno schválili rezolúciu, v ktorej vyzývajú prezidenta Baracka Obamu, aby podporil vyzbrojenie Ukrajiny. USA posilňujú vojenské jednotky v pobaltských krajinách na počet päťtisíc,“ upozornil poslanec. Mikloško je rád, že sa v roku 2004 Slovensko do NATO dostalo, pričom sme dobehli dvojročný sklz a stali sme sa členským štátom EÚ a NATO.

„Potom sme však boli nútení zúčastniť sa aj rôznych unilaterálnych akcií, aj bez súhlasu OSN. EÚ v poslednom čase zanedbala obranu, teraz sa spolieha iba na NATO, čo znamená na Spojené štáty. Tým sa Slovensko dostáva do akcií, ktoré sa nás netýkajú, čo už sa stalo v minulosti,“ upozornil Mikloško s tým, že by sa mu nepáčilo, keby sme sa dali znova zatiahnuť do niečoho, čo nám neprospeje.

Slovenský štít

Na Slovensku sa má od 8. septembra do 2. októbra konať cvičenie Slovak Schield 2015, na ktorom bude 320 vojakov z USA a krajín V4. Budú u nás precvičovať udržanie ochrannej územnej celistvosti štátov NATO. Mikloško upozorňuje, že tu budú vojenskí ostreľovači, špeciálne jednotky, stíhači z krajín NATO a všetci budú cvičiť na Slovensku. „Budú prebiehať aj spoločné cvičenia letectva členských štátov NATO, na Slovensku budú lietať americké stíhačky F15, 16, 18, švédske Gripeny a francúzske stíhačky Mirage.

Slováci budú mať v Bulharsku ostré streľby s protilietadlovým systémom S300. Bude aj spoločné cvičenie slovenských, českých a poľských síl pre špeciálne operácie. Koncom novembra a začiatkom decembra budú v Lešti strieľať ostreľovači z USA aj z európskych krajín. V Zemianskych Kostoľanoch vo výcvikovom a testovacom centre sa bude cvičiť s toxickými látkami, budú tam Slováci, Česi, Maďari, Rakúšania a Francúzi,“ upozornil Mikloško s tým, že Slováci budú aj na viacerých cvičeniach v zahraničí.

Minister obrany Martin Glváč Mikloškovi na interpeláciu odpísal, že počet cvičení, na ktorých sa zúčastňujú slovenské ozbrojené sily od roku 2013 rastie a tento rok ich bude 113. Dôvodom je podľa Glváča súčasná medzinárodno-politická situácia. Vojenské cvičenia v druhom polroku 2015 budú stáť ministerstvo obrany 2 580 274 eur.

- Reklama -