Žiadny členský štát EÚ nemôže riešiť otázku migrácie sám. Potrebujeme silný, európsky prístup. A to hneď! Vyhlásil šéf Európskej komisie

0
Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie (Autor: ReproFoto: NewEurope.eu)

„Európa pre mňa je a vždy aj bola spoločenstvom hodnôt. To je niečo, na čo by sme mali byť, no napriek tomu sme len zriedka, hrdí. Máme najvyššie azylové normy na svete. My sa nikdy neodvrátime od ľudí, keď prídu k nám a potrebujú našu ochranu. Tieto princípy sú vpísané do našich zákonov a našich zmlúv, ale mám strach, že stále chýbajú v našich srdciach,“ týmito slovami začína vyjadrovať svoj názor na problematiku utečencov v EÚ Juncker.

Vo svojom článku tiež kritizuje postoj Európanov voči migrantom: „Sú to ľudia ako ja alebo ako vy, s výnimkou, že nie sú ako ja alebo ako vy, pretože nemali to šťastie, že by sa narodili v jednom z najbohatších a najviac stabilných regiónov sveta.“ Ako príklad uviedol komplikované osudy ľudí, ktorí museli utiecť pred vojnou v Sýrii, pred hrôzami Islamského štátu v Líbyi či pred diktatúrou v Eritrei.

Nevyhnutné je celoeurópske riešenie

„Neexistuje žiadne jednoduché riešenie, ani odpovede na výzvy, ktoré sa týkajú problému migrácie. Nie je reálne, aby sme otvorili hranice všetkým našim susedom, ale je v našich silách, aby sme zmiernili ich tieseň, strach a utrpenie. Je jasné, že neexistujú žiadne národné riešenia. Žiadny členský štát EÚ nemôže účinne riešiť migráciu sám. Potrebujeme silný, európsky prístup. A potrebujeme ho hneď!“ píše vo svojom facebookovom statuse šéf EK Juncker.

Ďalší summit nič nevyrieši

Šéf Komisie sa jasne vyjadril, že podľa neho členské štáty nepotrebujú zvolávať už žiadny mimoriadny summit. Vládam členských krajín odkázal, že by radšej mali prijať európske smernice a čo je ešte dôležitejšie, mali by sa nimi začať aj riadiť na svojom území. Juncker v článku zopakoval svoju kritiku na adresu európskych vlád, ktoré nemajú vôľu prijať na svojom území migrantov z Talianska a Grécka, kam sa títo ľudia prepravujú na preplnených či vratkých člnoch z oblastí postihnutých vojnovým konfliktom či chudobou.

To nie je Európa

Predseda Komisie uviedol, že situácia, keď európske štáty týchto ľudí odmietajú či posielajú späť, v ňom vyvoláva obavy. „Podpaľovať utečenecké tábory, vykazovať lode z prístavov, provokovať žiadateľov o azyl k násilnostiam či zatvárať oči pred nešťastím a chudobou – to je nie Európa,“ zdôraznil Juncker. Dodal, že EÚ by mohla vypracovať spoločný zoznam „bezpečných krajín“, kam by migrantov vracala.

Celý článok si v angličtine môžete prečítať TU


 

- Reklama -