Sulík: Fico už viackrát dokázal, že tu doma strúha silné reči a vonku potom sklopí uši

0
Richard Sulík, europoslanec a predseda strany Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

„V tomto momente a v tejto otázke so slovenskou vládou súhlasím, avšak Robert Fico už viackrát dokázal, že tu doma strúha silné reči a vonku potom sklopí uši,“ povedal šéf liberálov. Myslí si, že to sa môže stať, keď Brusel na členské štáty v otázke prijímania migrantov ešte viac zatlačí. Tvrdí, že aj prijatie 100 utečencov je ústupok. „Keď raz tých utečencov tu nechceme, tak mal povedať nie,“ uviedol Sulík.

Hrozí zánik Schengenu?

Za riešenie Sulík považuje utesnenie južnej hranice. Súhlasí aj s tým, že situácia by sa mala v prvom rade riešiť v krajinách, odkiaľ utečenci a migranti prichádzajú. Vlna migrantov, ktorej Európska únia čelí, môže mať podľa Sulíka efekt aj na Schengen. „Reálne podľa mňa hrozí, že dôjde k zániku,“ povedal europoslanec. „Ak Rakúsko vyhlási, že zavádzajú kontroly na hranici s Talianskom, aby nepustili žiadnych utečencov, tak je to de facto koniec schengenu. To tu máme predo dvermi,“ povedal.

Na Európsku úniu vraj nie je spoľah

Ako dodal, ak si krajiny povedia, že Európska únia nevie ochrániť hranice, budú si ich chrániť samotné štáty. Slovensko na báze dobrovoľnosti prijme počas nasledujúcich dvoch rokov 100 sýrskych kresťanov. Takisto rozšíri kapacity humanitárneho transferu na 500 ľudí ročne. Tam utečencov z tretích krajín pripraví na život v krajine, do ktorej smerujú.


 

- Reklama -