Slovensko opäť na pranieri! V boji proti cezhraničnému podplácaniu nerobíme nič, tvrdí Transparency International

0
Ilustračné foto: americký dolár (Autor: SITA)

Belgicko, Írsko, Poľsko, Dánsko, Česká republika, Luxembursko, Slovensko, Bulharsko, Estónsko a Španielsko. Tieto krajiny síce pristúpili k dohovoru OECD v boji proti cezhraničnému podplácaniu, avšak ich opatrenia na zastavenie úplatkov sú takmer nulové.

Jeden z autorov správy Ádám Földes z Transparency International vidí hlavný problém v nečinnosti národných vlád. „Vlády neposkytujú dostatočné zdroje pre stíhanie prípadov úplatkárstva. V týchto krajinách cítiť nedostatok politickej podpory v boji proti cezhraničným úplatkom,“ pokračuje. Dohovor OECD o prijatí protikorupčných opatrení podpísalo štyridsaťjeden krajín. Napriek tomu Slovensko, Maďarsko, Belgicko, Portugalsko a Írsko nemajú podľa predloženej správy takmer žiadne finančné prostriedky či vyškolený personál na začatie konania v prípadoch tohto druhu úplatkárstva.

Celú správu Transparency International si v angličtine môžete prečítať TU

Prípady z minulosti

V roku 2010 to bol napríklad nemecký výrobca zbraní Ferrostaal, ktorý údajne podplatil gréckeho úradníka. Začiatkom tohto roka zase belgické úrady obvinili bývalého starostu Waterloo Serga Kubla, že dojednával úplatok pre výrobcu ocele Duferco od viacerých konžských úradníkov. „Čím krajina viac exportuje, tým je aj viac pravdepodobné, že dôjde k cezhraničným úplatkom. Mnoho z nich vyváža tovar do rozvojových krajín, čím podkopávajú snahy EÚ zlepšiť situáciu v týchto krajinách,“ vyjadril sa pre EurActiv.com Földes.

Podľa neho EÚ stráca zbytočne veľké množstvo peňazí na rozvoj v týchto krajinách, pričom, paradoxne, sú to práve európske spoločnosti, ktoré podplácajú tamojších úradníkov, čím dochádza k veľmi vážnemu rozporu. Prečo takto vyhadzujeme peniaze? Na jednej strane ich vezmeme a druhej strane dáme,“ ukončil Földes. Európska komisia odhaduje, že na korupcii stráca európsky rozpočet približne 120 miliárd eur ročne.  

Na Slovensku je to tak

Snaha prijať zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb sa na Slovensku objavuje už od roku 2005. Trestná zodpovednosť mala na Slovensku platiť už od 1. júla tohto roka. Premiér Robert Fico však v tom čase oznámil, že nový návrh, ktorý bude obsahovať nevyhnutné minimum, vláda pripraví do konca roka 2015.
Najnovšie sa objavili snahy o prijatie návrhu zákona o trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb z dielne poslancov Igora Matoviča a Daniela Lipšica.


 

- Reklama -