Ruské tajné služby sa snažia rozdúchavať nacionalistické vášne a oživovať nenávisť. Vyhlásil europoslanec Štefanec

0
Europoslanec Ivan Štefanec. (Autor: SITA)

„Len pred pár dňami sme na žiadosť maďarskej prokuratúry veľkou väčšinou hlasov zbavili imunity poslanca Európskeho parlamentu za maďarskú ultranacionalistickú stranu Jobbik Bélu Kovácsa. Je dôvodne podozrivý z udržiavania kontaktov s príslušníkmi ruskej tajnej služby FSB,“ pripomenul europoslanec Štefanec.

Pokračuje, že to nie je prvý prípad, keď sa Rusko „snažilo infiltrovať Európske politické strany“. „Stačí si spomenúť na škandály okolo financovania francúzskeho Národného frontu alebo samotného Jobbiku,“ dodal.

Činnosť ruských tajných služieb má podľa neho za cieľ destabilizovať Európu aj pomocou rozdúchavania nacionalistických vášní a oživovania vzájomnej nenávisti.

„Cieľom je šíriť extrémistické a protieurópske názory a v konečnom dôsledku rozložiť Európsku úniu zvnútra,“ skonštatoval Štefanec, ktorý v tomto kontexte kritizuje aj otvorenie kancelárie Jobbiku v Dunajskej Strede. Spresnil, že túto udalosť vníma ako súčasť snaženia tajných služieb. „Jediným spôsobom obrany je posilňovanie ekonomickej sily a politického vplyvu zjednotenej Európy,“ zhodnotil situáciu Štefanec.

- Reklama -