Prečítajte si, čo robili slovenskí europoslanci za uplynulý rok a ako sa im darilo v Bruseli

0
Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

Mepranking.eu je internetový portál, na ktorom odborníci hodnotia aktivitu poslancov v Európskom parlamente (EP) na základe počtu hlasovaní, podaných návrhov, vystúpení v pléne a ďalších kritérií. Najviac aktívnou zástupkyňou Slovenska v europarlamente bola za uplynulých 12 mesiacov Monika Flašíková-Beňová (SMER-SD). Podľa prieskumu portálu mepranking.eu získala v celkovom hodnotení aktualizovanom 4. júla 2015 273 bodov. To je pomerne slušné skóre v porovnaní s najviac aktívnym europoslancom z Talianska Nicolom Caputom, ktorého prácu ohodnotil mepranking.eu na 561 bodov. Flašíková-Beňová za svoj najdôležitejší návrh považuje zavedenie celoeurópskej minimálnej mzdy.

Na druhom mieste v aktivite skončil medzi slovenskými europoslancami Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), ktorý získal len o niečo menej bodov ako jeho kolegyňa Flašíková-Beňová. Portál mepranking.eu ohodnotil Štefancovu prácu v EP na 245 bodov. Podľa politológa sa počas uplynulého roka snažil najmä o šetrenie verejných zdrojov a obmedzenie bruselskej byrokracie.

Veľmi podobné skóre si od analytikov z mepranking.eu vyslúžil aj bývalý minister zahraničných vecí z rokov 1998 až 2006 Eduard Kukan (SDKÚ-DS). Ako europoslanec vypracoval správu s názvom Rok aktívneho starnutia a získal skóre 228 bodov. Jana Žitňanská (NOVA), ktorá sa v Európskom parlamente zaoberá právami žien, podala za uplynulý rok 9 návrhov a za svoju prácu si vyslúžila 222 bodov. Podobne aktívny je aj europoslanec József Nagy (Most-Híd), ktorý sa zaoberá azylovou a imigračnou politikou. Ako uviedol politológ Ján Baránek pre portál Pluska.sk, tieto témy sú typické pre slovenských politikov maďarskej národnosti.

Hranicu 200 bodov v hodnotení mepranking.eu prekročili ešte predseda strany SaS Richard Sulík s 203 bodmi a Branislav Škripek (OĽaNO), ktorý dosiahol rovnaké skóre ako Sulík. Ostatní europoslanci sa za uplynulých 12 mesiacov príliš nevyznamenali. Vladimír Maňka (SMER-SD) sa ocitol pod hranicou 200 bodov napriek tomu, že sa snažil o to, aby platby medzi krajinami EÚ nemeškali.

Hodnotenie všetkých slovenských europoslancov v angličtine si môžete prečítať TU

Kto z europoslancov je najviac aktívny alebo naopak najmenej aktívny si môžete v angličtine prečítať TU

- Reklama -