Päť rokov „zachraňovania“ Grécka stálo 240 miliárd eur a prinieslo Grécku dvojnásobnú nezamestnanosť, tvrdí Richard Sulík

0
Grécka vlajka (Autor: SITA)

Grécky premiér Alexis Tsipras na rokovaniach s predstaviteľmi eurozóny, ktorá je jedným z gréckych veriteľov, prisľúbil, že jeho vláda prijme balík úsporných opatrení a reforiem. Richard Sulík v tejto súvislosti pripomína, že predseda gréckej vlády sám vyzýval Grékov, aby odmietli reformy v referende, a k úsporným opatreniam sa odmietavo vyjadroval už počas predvolebnej kampane. Podľa predsedu SaS je premiér Tsipras ochotný sľúbiť čokoľvek, aby Grécko dostalo ďalšie peniaze, tak, ako je narkoman ochotný urobiť čokoľvek pre ďalšiu dávku.

Sulík tvrdí, že Gréci reformovať nebudú a o tri roky bude ich ekonomika tam, kde je dnes. Sľubované úsporné opatrenia zapadnú podľa Sulíka prachom, podobne ako predošlé reformy. Grécko ale napriek tomu dostane ďalších vyše 80 miliárd eur, ktorými má pokryť staré dlhy, čo je podľa predsedu SaS nezmysel. Celá suma má totiž vystačiť len na obdobie troch rokov a nikto zatiaľ nepovedal, čo sa stane s Gréckom po tomto termíne.

Richard Sulík v komentári pre Aktuality.sk píše, že je absurdné, aby Gréci dostali novú pôžičku na zaplatenie starých dlhov, a ešte absurdnejšie je, že dostanú peniaze aj na splatenie úrokov z omeškania. Sulík tvrdí, že nové pôžičky na splácanie starých dlhov sú ako hasenie ohňa ventilátorom a výsledok by bol podľa neho rovnaký, ak by veritelia Grékom odpísali časť súčasného dlhu.

Celý komentár Richarda Sulíka si môžete prečítať TU

- Reklama -