Paška sa obul do Csákyho: Opäť pach nenásytnosti, sebectva a zatuchliny

0
Jaroslav Paška (Autor: SNS)

V Europarlamente funguje platforma podporujúca záujmové aktivity poslancov EP, v takzvaných skupinách Intergroup. Skladá sa z 58 členov z 24 členských krajín Únie, pričom zahrnuje všetky frakcie pôsobiace v EP.

Posledné zasadnutie skupiny bolo venované menšinovým otázkam na Slovensku a hostil ho europoslanec Pál Csáky. Spoločne so šéfom Strany maďarskej komunity Józsefom Berényim vysvetľovali, s akými problémami sa v súčasnosti musí popasovať maďarská menšina žijúca na Slovensku. Berényi predstavil projekt SMK, ktorého cieľom je zachovanie a rozvoj maďarskej komunity na Slovensku.

Prepracovaná koncepcia

Materiál pozostáva z dvoch častí. V prvej sa hovorí o plánovanom návrhu zákona, ktorý by umožňoval na Slovensku vznik personálnych menšinových samospráv v obciach, v ktorých pomer národnostnej komunity nedosahuje 50 percent. „Tieto menšinové samosprávy by disponovali kompetenciami v oblasti menšinového vzdelávania, kultúry a používania jazyka menšín v úradnom styku. Okrem toho – takisto na základe zákona – v obciach, v ktorých pomer národnostnej komunity prevyšuje 50 percent, by vznikli regióny so špeciálnym právnym postavením, ktoré by okrem kompetencií v oblasti vzdelávania, kultúry a používania jazyka menšín disponovali aj širokým spektrom právomocí v oblasti rozvoja regiónu,“ uvádza sa v koncepcii.

Slušný politik by to neurobil

„Slušný, konštruktívny politik by o takejto predstave prednostne rokoval s relevantnými partnermi v svojej krajine, aby si overil, či je vôbec majoritná spoločnosť stotožnená s podporou jeho separátnych cieľov,“ reagoval na počin europoslanca Csákyho podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslav Paška.

Csákymu tiež vyčíta, že sa na medzinárodnom fóre snažil „vyfabrikovať obraz doposiaľ nepochopenej, neuznanej a možno aj ukrivdenej komunity“. Slovensko je dnes podľa Pašku aj napriek zložitej medzinárodno-politickej situácii v Európe konsolidovanou krajinou. Vyzdvihol tiež korektné vzťahy so svojimi susedmi. „V ťažkých časoch pomáhame najmä maďarským susedom zvládať dôsledky utečeneckej krízy,“ zdôraznil.

Ide o provokáciu?

„Slovenská národná strana považuje od predstaviteľov SMK za nešťastné a nemiestne provokovať verejnosť v predvolebnom období nastoľovaním ďalších a ďalších národnostných požiadaviek, vyvolávať napätie, nepriateľstvo a nevraživosť,“ uviedol Paška. Zdôraznil, že SNS si váži všetkých občanom Slovenska bez ohľadu na ich národnostnú príslušnosť. Ako príklad uviedol obhajobu práv obyvateľov Gabčíkova, keď sa v referende vyslovili proti ubytovaniu utečencov v ich obci, pričom vláda ich požiadavku ignorovala.  

Csáky na Paškove vyjadrenia nereagoval

„Áno, Intergroup sa na môj podnet zaoberal situáciou maďarskej komunity v SR. Na rokovaní sme skutočne prezentovali pracovný dokument SMK na riešenie problémov všetkých menšín v SR. Základným atribútom návrhu SMK je samospráva menšinovej kultúry, menšinového školstva a rozšírenie jazykových práv,“ potvrdil pre ParlamentnéListy.sk europoslanec.

„O ďalších problémoch maďarskej menšiny na Slovensku budeme na pôde Európskeho parlamentu rokovať vo februári budúceho roka,“ doplnil. Csáky sa vyjadril, že jeho zámerom je dosiahnuť vyššiu empatiu slovenskej vlády k menšinovým otázkam. Na Paškove vyjadrenia europoslanec nereagoval.

- Reklama -