Nezahlasovala za vlastnú správu. Pomenili mi to, komentuje svoje konanie Záborská

0
Anna Záborská, poslankyňa Európskeho parlamentu (EPP/KDH) (Autor: SITA)

Podľa Záborskej napriek tomu, že od roku 2006 existuje smernica o rovnosti medzi mužmi a ženami na pracovnom trhu, členské štáty nevyužili príležitosť, aby zjednodušili a modernizovali svoje zákony. Poslanci vo schválenom uznesení žiadajú Európsku komisiu, aby predložila nový legislatívny návrh, “ktorý stanoví účinnejšie prostriedky dohľadu nad vykonávaním a presadzovaním smernice v členských štátoch”.

“Rovnaký plat za rovnakú prácu je férovým princípom, ktorý musia rešpektovať všetci zamestnávatelia. Dnes to tak nie je. Preto potrebujeme lepšiu legislatívu,” tvrdí Záborská. Tá však, paradoxne, za svoju správu nezahlasovala. “Žiaľ, do môjho textu sa dostalo množstvo pozmeňujúcich návrhov založených na rodovej ideológii, ktoré zahmlievajú pôvodný text a môžu viesť k tomu, že ani v budúcnosti nebudeme vedieť riešiť praktické prekážky žien pri odmeňovaní, pretože slovo “žena” sa z návrhov nakoniec celkom vytratí. Preto som nakoniec nemohla hlasovať za moju vlastnú správu,” vysvetlila.

Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) pripomína, že s touto témou sa stretávajú poslanci opakovane, či už na domácej, alebo európskej úrovni. „Neznamená to však, že v nej treba poľaviť. Naopak, je potrebné, aby bol posun smerom k rovnosti násobne rýchlejší. Dnes sa totiž napriek občasným siláckym sľubom a rečiam zamestnávateľov v tejto oblasti deje len žalostne málo,“ myslí si poslankyňa. Zároveň však pripúšťa, že na zmenu v tejto oblasti nebude stačiť iba zmena legislatívy, ale “zmena musí nastať v našom myslení a súvisiacom odbúravaní stereotypov”.

- Reklama -