NAGY: Viac peňazí na migráciu zmierni tlak a zachráni životy

0
József Nagy, europoslanec (Most-Híd) (Autor: SITA)

Frontex, spoločná agentúra európskych pohraničníkov a cudzineckej polície pre pomoc pri ochrane vonkajších hraníc EÚ, Európska organizácia policajtov Europol a agentúra pre podporu imigračných úradov EASO spoločne dostanú podľa jeho slov na tento rok takmer o 70 miliónov eur viac oproti pôvodne plánovým rozpočtom.

Peniaze sú podľa europoslanca určené najmä na posilnenie hliadok na mori, nad morom, ale aj na balkánskej ceste cez Grécko, Bulharsko a Maďarsko. Využijú sa aj na boj proti prevádzačom ľudí, pre odhalenie teroristov medzi migrantmi a azylantmi a proti činnosti teroristov a prevádzačov na internete a na sociálnych sieťach. Financie by mali slúžiť i na identifikáciu a spracovanie údajov imigrantov a na organizáciu realokácie do iných krajín a na vyhostenie tých, ktorí nespĺňajú podmienky azylu alebo porušili podmienky jeho prijatia.

„Okrem 70 miliónov v hotovosti sme schválili ďalšie viazané rozpočtové prostriedky vo výške 57 miliónov, presunuté z kapitoly na vývoj európskeho navigačného systému Galileo. Súhlas sme udelili, lebo za prvý polrok sa ukázalo, že januárové jednorazové navýšenie rozpočtu Frontexu o 17 miliónov eur bolo správne rozhodnutie. Efektivita medzinárodných operácií sa výrazne zvýšila v monitoringu, v záchrane ľudí a najmä v zachytení migrantov pred ilegálnym vstupom na územie EU,“ konštatoval europoslanec za Most-Híd. Nagy pripomenul, že mechanizmus pre udržanie ilegálnych migrantov v krajinách pôvodu nie je stále vyriešený.
 

- Reklama -