Mladí by mali mať možnosť využiť svoj potenciál naplno, tvrdí Jana Žitňanská z hnutia NOVA

0
Podpredsedníčka strany NOVA Jana Žitňanská (Autor: SITA)

„To, čo mladí potrebujú, je dostať šancu naplno rozvinúť svoj talent. A je jedno, či pochádzajú z bohatej rodiny alebo zo sociálne znevýhodneného prostredia. Či sú zdraví alebo majú zdravotné postihnutie. Lebo každý z nich má talent, disponuje istými zručnosťami,“ skonštatovala. Ako príklad spomenula stredoškoláka Dominika, ktorý je na vozíku. Ten podľa Žitňanskej svojím príhovorom, v ktorom upozornil na porušovanie práv zdravotne postihnutých, ohromil účastníkov konferencie na pôde Európskej komisie.

Podľa europoslankyne je dôležité zamerať sa na opatrenia, ktoré mladým ľuďom umožnia získať dostatočné skúsenosti pre trh práce, vrátane integrovania mladých ľudí so zdravotným postihnutím do škôl, ale aj v zamestnaní.

Upriamiť pozornosť medzinárodného spoločenstva na problematiku súvisiacu s mladými ľuďmi a zdôrazniť potenciál mladých ľudí ako partnerov súčasnej spoločnosti sa rozhodla Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v roku 2015 v súvislosti s Medzinárodným dňom mládeže. Cieľom tematických diskusií a informačných kampaní naplánovaných na rok 2015 na celom svete je dosiahnuť, aby členské štáty UNESCO a širšia verejnosť porozumeli potrebám mladých ľudí a zaviedli do praxe opatrenia na podporu tejto časti obyvateľstva. Podľa kritérií OSN sú mladými ľuďmi osoby vo veku 15-24 rokov. Väčšina mladých žije v rozvojových štátoch. Prvýkrát sa Medzinárodný deň mládeže slávil v roku 2000.

- Reklama -